donderdag 21 oktober 2010

Recycling: spijkerbroek verven met Dylon

Eerder waagde ik me er liever niet aan, maar inmiddels was mijn nieuwsgierigheid dusdanig gewekt, dat ik het toch eens wilde proberen: een spijkerbroek verven. Ik had twee exemplaren die in aanmerking kwamen: ze waren allebei vrij vaal geworden en hoewel ik ze nog wel regelmatig aan deed, had ik wel steeds vaker het gevoel dat ik ze eigenlijk niet meer als 'netjes' kon gebruiken.

Op internet had ik vast even gekeken welke kleur het mooist zou zijn en ik kwam uit op Dylon Jeans Blue. De kleur op de verpakking leek me nog wat licht, maar het was al een stuk beter dan de huidige kleur van de broek. De gebruiksaanwijzing goed gelezen en opgevolgd en een paar uur later kon ik het resultaat bewonderen: het is mooi geworden!! De broek is nog veel donkerder geworden dan verwacht en ziet er nog beter uit dan nieuw. De stiksels (iets ander materiaal) heeft hij niet meegenomen, dus die springen er nog meer uit. Het leren labeltje op de achterkant is wel wat meeverkleurd, maar niet dramatisch. Bovendien is dat toch niet altijd zichtbaar.

In ieder geval ben ik heel blij met het resultaat; voor €8,99 (€7,99 voor de Dylon en €1,00 voor het zout dat er voor nodig was) heb ik een compleet nieuwe broek. Ik kan eigenlijk niet wachten tot ik weer eens iets kan verven; de bankhoes misschien? Wie heeft ook wel eens kleding/textiel geverfd en wat vond jij van de resultaten?

11 opmerkingen:

 1. hey heb zelf een gehaakte sprei van de kringloop lichtgeel naar grijs gekleurd, het resultaat is super geworden, ben er erg blij mee en krijg er vaak complimenten over.
  groeten anne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb onlangs mijn dekbedovertrekken geverft En ze zijn prachtig geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je ze met de wasmachine geverft? Ik wil ook een vale spijkerbroek verven, maar ik durf niet zo goed. Mijn wasmachine is nog geen jaar oud en ik ben bang dat er toch verfresten achterblijven. Misschien toch eens met de hand in een grote emmer ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, met de wasmachine! Gewoon op 40 graden. Ik heb één keer gedraaid met de verf, één keer met wasmiddel, daarna een keer met chloor (jaja, helemaal bij die 8,99 blijft het dan toch niet) en nu probeer ik vandaag een niet zo belangrijke was te doen, om er zeker van te zijn dat alles eruit is. Maar je ziet er nu in ieder geval sowieso niets van, niet dat dat alles zegt, maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het nog niet eerder aangedurfd. Heb je het met koud water gedaan? Of in de wasmachine?

  Bij mij komen er ook wel wat kledingstukken in aanmerking, maar heb het dus nog niet aangedurfd. Voor het geld hoef ik het in ieder geval niet te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. (Woops.. sorry voor mijn vraag. Zie dat je die al beantwoord hebt!)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb wel eens vale zwarte kleding in de wasmachine weer mooi zwart geverfd. Maar dat was voordat we een bijna gloednieuwe wasmachine kregen (wegens overcompleet) van een A-merk, en nou durf ik het niet meer.

  Van die zwarte verf zijn de rubbers van de machine wel een beetje verkleurd, maar het gaf niet meer af. Na het verven heb ik de machine leeg laten draaien op kookwas, voor de zekerheid.
  Het resultaat van het verven was overigens goed! Een hele trommel vol kleding kon weer een ronde mee. Wel afwashandschoenen aan doen!

  Ik ga trouwens ook een kleding-recycle proefje doen. Ik ga proberen van een oude bootleg spijkerbroek een skinny te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klinkt ook als een beste uitdaging! Met naald en draad ben ik helaas nog niet zo goed, dus daar waag ik me eerst niet aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Altijd als ik zoiets lees, denk ik: dat wil ik ook doen! Heb het dus nog nooit geprobeerd.

  Maar heb ook genoeg grijsgewordenzwart dat in aanmerking komt. Ga het binnenkort eens proberen maar denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook wel eens wat geprobeerd maar er ging iets fout doordat de stof en het stiksel niet geschikt was.
  Als tiener heb ik wel eens zo'n "tie and dy" setje gehad (dan legde je knopen in een wit shirtje en verfde je het eerst in de ene kleur en dan deed je het in een andere kleur). Mijn shirtje was niet zo leuk geworden en mijn zus deed me het idee aan om het teveel aan kleur op te lossen door er bleek in water op te spatten (die spijkerbroeken met bleek waren toen ook in). Gelukkig was ik thuis toen de gaten in het shirt vielen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Valhalla: dat heb ik ook en nu eindelijk eens gedaan. Geen spijt, dus dat maakt de volgende keer vast weer makkelijker! Ze hebben tegenwoordig ook echt mooie kleuren, dat was 'vroeger' volgens mij ook wel anders.

  @Moneypenny: *grinnikt om verhaal* Ik kan je verzekeren dat dit resultaat gelukkig in de verse verte niet lijkt op tie and dye. Lekkere zus heb je ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Vast bedankt voor je reactie! Reageer je op een (iets) ouder bericht? Dan kan het zijn dat je reactie niet direct verschijnt, maar eerst even handmatig goedgekeurd moet worden. Dat doe ik dan uiteraard zo snel mogelijk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Delen