dinsdag 28 maart 2017

40.000 euro spaargeld

Het leuke van diensten als Blogger (of natuurlijk gewoon Google Analytics) is dat je ook kunt kijken op wat voor manier mensen op jouw blog of website komen. Af en toe kijk ik daar even naar, gewoon omdat ik benieuwd ben hoe mensen hier terecht komen. Soms haal je daar ook leuke vragen uit, waar je bijvoorbeeld weer een blog over kunt schrijven.

Zo viel mijn oog op de zoekterm '40000 euro spaargeld'. Het eerste dat ik dan natuurlijk doe, is zélf googlen op 40000 euro spaargeld. Nu kwam ik helemaal niet bij mezelf terecht, maar dat terzijde. Waarom deze zoekterm me triggerde? Toevallig was ik dit weekend op een verjaardag, waarbij we het zo kort even een beetje hadden over spaargeld. Over mensen die flink aan het potten waren en bijvoorbeeld €1000 per maand konden sparen. En over potjes die mensen dan in het huis hadden, door af te lossen.

Veel van onze vrienden zijn al jarenlang bij elkaar en zijn vanuit huis eerst gaan werken en daarna pas gaan samenwonen. Die hebben dus ook financieel gezien al een heel leven opgebouwd, ga ik dan vanuit. Heel openlijk wordt daar echter niet over gepraat. Hoeft natuurlijk ook niet, maar dat is wel iets waar ik altijd een beetje nieuwsgierig naar ben. Geen idee waarom, want de één heeft meer of minder nodig dan de ander en bovendien weet je er niets aan, maar ik vind het wel handig om een beetje een idee te hebben van wat 'normaal' is.

Ik heb alles zelf een beetje in een aparte volgorde gedaan. Ik woonde samen voor ik fulltime werk had en toen ik eenmaal fulltime aan de slag was, had ik een soort Money Pit. Ik vond het dan ook al heel wat dat ik vóór de aankoop van dat huis in relatief korte periode ruim €30.000 bij elkaar had gespaard. Na die tijd is het nooit meer zover gekomen. Uiteindelijk is er een veelvoud van dat bedrag in de verbouwing en hypotheekaflossing gegaan, maar ik denk dat ik in die periode maximaal rond de €12.000 op mijn rekening heb gehad. Nog een flink bedrag, maar dat heeft er denk ik ook maar een half jaar op gestaan. Verder was het meer rond de €5000. €40.000 euro spaargeld kon ik toen alleen maar van dromen. Althans, als ik het toen had gehad, had ik waarschijnlijk gedroomd van aflossen, maar goed.

Als ik dan tweeverdieners zie die ook nog mooi eerst een poosje thuis gewoond hebben, hun huis in de goede tijd gekocht hebben en verder niet bizar luxe leven, dan denk ik automatisch dat die toch inmiddels wel een mooi potje opgebouwd moeten hebben. Vanaf het moment dat ik ruim 4 ton aan hypotheekschuld aan m'n broek had hangen en de crisis toesloeg, ben ik behoorlijk bewuster met geld omgegaan. En omdat dat al vrij vroeg in mijn werk- en huizencarrière was, heb ik eigenlijk nooit een lange periode gehad waarin ik - bijvoorbeeld vanuit de luxe van vanuit ouderlijk huis of als tweeverdieners met lage lasten - eventueel flink zou hebben kunnen potten. Vanwege mijn eigen ervaring ga ik er dan ook vanuit dat dat potten namelijk iets is dat iedereen zou doen, als je die mogelijk hebt hebt. Aan de andere kant: dan zou in principe iedereen in mijn vriendenkring (rond de 30, relaties van rond de 10 jaar, met huizen van om en nabij de anderhalve ton) een enorme bak aan spaargeld moeten hebben. Dat is volgens mij óók weer niet zo.

Maar, aangezien ik het 'in het echt' nog niet heb durven vragen, vraag ik het gewoon eens aan jullie: hoeveel spaargeld hebben jullie? En ben je pas later begonnen met sparen of ben jij/zijn jullie zo'n voorbeeld van ook nog een poosje thuiswonen, potten enzovoorts?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

40 opmerkingen:

 1. Ik heb nu bijna 4000 euro
  Maat nog wel een lening uitstaan bij me schoonvader. Van 7000
  Dit omdat de badkamer dringend vervangen moest worden
  Dat sparen gaat ons zeker ook niet lukken maar probeer rond de 500 pm weg te leggen
  Maar het gaat altijd wel weer op aan een upgrade aan het huis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ook wel een beetje zo, er is altijd wel een reden om het uit te geven, denk ik. Wel mooi dat je in ieder geval wat reserve hebt, zodat je altijd het een en ander kunt opvangen als dat nodig is!

   Verwijderen
 2. Wij hebben nu ongeveer 11.000 euro, maar daarvan is het grootste deel belegd. In noodgevallen kunnen we daar wel bij, alleen doen we dat liever niet vanwege het rendement.
  We gaan dan de komende tijd ook toewerken naar minimaal 5.000 euro echt spaargeld voor eind juni en 10.000 aan het eind van het jaar.
  Binnenkort een update met de precieze cijfers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben benieuwd naar de update! Jullie beleggen idd wel fors. Ik ben juist van eerst een pot waar niets mee kan gebeuren aanleggen, maar dat hakt wel behoorlijk in op het rendement. Dat op een spaarrekening natuurlijk gewoon ongeveer 0 is :S

   Verwijderen
 3. Ik streef naar minimaal 10.000 op mijn spaarrekening en dat heb ik gehaald. Nu wil ik de buffer groter maken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 10.000 euro vind ik ook altijd een mooi bedrag. Hoewel ik daar toch al snel weer €12.500 van ging maken, omdat ik niet direct in de 4 cijfers wilde zitten als er dan iets gebeurde. Weet je al wat je volgende streefbedrag is?

   Verwijderen
 4. Wij sparen zo'n 1500 Euro per maand voor ons nieuwe huis. Nu nog dubbele woonlasten maar hopen over twee jaar echt te kunnen gaan sparen. Mijn doel is de hypotheek terug te brengen naar 50.000 Euro op mijn 50 steeds verjaardag. Dat is over 7 jaar. We leven behoorlijk lowbudget budget.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat super dat jullie met dubbele lasten toch ook al zoveel kunnen sparen! Ik kan me voorstellen dat dat wel wat invloed heeft op je budget. Knap bezig!

   Verwijderen
 5. Wij hebben nu zo'n 26000,- spaargeld. We sparen voor een verbouwing van ons huis waarmee in september gestart zal worden. Dit gaat zo'n 35000,- kosten. We gaan daarvoor een groot deel van het spaargeld gebruiken, maar ook nog een deel lenen van mijn ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed gedaan! Waar ik wel een beetje benieuwd naar ben: zijn jullie ook gaan sparen voor de verbouwing, of kwamen de verbouwingsplannen naarmate je dan je spaargeld ziet groeien?

   Verwijderen
  2. We zijn ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met sparen voor de verbouwing. OP de verbouwingsrekening staat nu ongeveer 14000,-. Hoeveel er van de buffer afgaat is afhankelijk van hoeveel er is gespaard in september. Maar we kregen net een rekening van bijna 1000,- van de garage voor APK en ander gedoe met de auto; het sparen wordt deze maand dus minimaal.
   We dubben al een aantal jaren over verbouwen of verhuizen; sindsdien zijn we wat begonnen met sparen voor 'je weet het nooit', maar sinds we echte plannen hebben gemaakt, sparen we echt gericht ervoor.

   Verwijderen
 6. Wij hebben rond de 100.000 euro aan spaargeld. De eerste jaren als een gek lopen aflossen op ons huis wat gelukt is. Daarna zijn we doorgegaan met sparen. We zijn nog wel zoekende wat te doen met het geld we willen er een passief inkomen uit gaan halen (beleggen is een optie).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijp ik het goed dat jullie je hele hypotheek dan al afgelost hebben? Wat super! (En zo niet: nog fantastisch om dan zo'n bedrag bij elkaar te sparen). Ik ben nu ook net een beetje met beleggen begonnen, maar nog op hele kleine schaal. Dat zie ik voorlopig vooral als iets voor de lange termijn, dus steeds in stapjes wat inleggen en dan uiteindelijk een mooi 'gemiddeld' rendement. Het lijkt me straks ook wel mooi om iets meer te investeren in bedrijven die dividend uitkeren, dat zou een mooie manier van passief inkomen zijn waarop je niet hoeft te wachten.

   Verwijderen
  2. Super. Een afgelost huis en nog eens een fors bedrag. Geniet er van.

   Verwijderen
 7. Wij hebben ongeveer 30.000 spaargeld en sinds dit jaar een afgelost huis. Wij zijn 70 plussers en willen onze zorg en woonsituatie zelf kunnen bepalen en betalen later. Verder verwennen wij onze kinderen soms een klein beetje en geven aan wat goede doelen. Maar het belangrijkste punt voor ons is zelfredzaamheid, ook in de toekomst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is idd heel fijn, als je jezelf kunt redden en niet - zeker niet op zo'n leeftijd - nog heel erg heen en weer geschud kunt worden door overheidsmaatregelen, om maar een voorbeeld te noemen.

   Verwijderen
 8. Yep, lang thuis gewoond (29 was ik!), daarna huren en in 2010 in mijn eentje kopen.
  Sinds 1.5 jaar samenwonend in mijn huis (spaarhypotheek, rond de 135.000).
  Spaargeld (van mij) is nu zo'n 56.000, we dubben nog over samen een ander huis kopen, of in het huidige blijven en dan badkamer/keuken vernieuwen (zolder, voor- en achtertuin heb ik al gedaan). Hij heeft weinig gespaard (dure ex...), maar haalt nu in ;)
  Ik heb een enorm gehorig huis, meteen ook het allergrootste minpunt. En de buurt gaat wat achteruit (ik heb een ex-huurhuis, gekocht van de woningbouw. Ze zouden meer huizen gaan verkopen, maar zijn daar helaas inmiddels mee gestopt). Maar andere huizen zijn OF duur, OF er moet veel verbouwd. En op mijn werk rommelt het.

  Dus nog maar even doordubben, en vooral doorsparen. En met een half oog de huizensites in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het op je werk rommelt, kan ik me goed voorstellen dat je nog even rustig blijft zitten. Misschien als je daar meer zekerheid over hebt? Wij zijn nu ook aan het sparen voor een nieuw huis en aangezien het optimale huis toch nog niet te koop lijkt te staan, sparen we gewoon door. Nu wonen we vrij voordelig in een tussenwoning, grote kans dat die kosten omhoog gaan als we verhuizen. Dan kunnen we beter nu vast een mooi bedrag hebben. Wij doen hier wel bewust niets meer aan verbouwingen, zodat we dat geld straks in ons gezamenlijke huis kunnen steken.

   Verwijderen
 9. Wij hebben zo n 25000€ spaargeld en 7000€ buffer. Verder hebben we schulden van zo n 190 000€. (Hypotheken). Zie je, eerlijk gezegd weet je toch niet veel met die spaargelden?Je zou beter eens een pol beginnen waar mensen hun leeftijd, gezinssituatie, hun schulden, hun spaargeld en hun maandelijks spaarbedrag kunnen invullen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ook een goede. Ik weet dat het helemaal niets zegt, zelfs met de andere informatie kan de één bijvoorbeeld wel een jaar doen met 10.000 euro, terwijl de ander er in drie maanden doorheen brandt. En toch blijf ik het interessant vinden ;-)

   Verwijderen
 10. Ik heb € 7500,- bij elkaar gespaard. Na scheiding bijna 5 jaar geleden, ontvang ( en betaal!) geen alimentatie en echtelijke woning aangekocht( na verhoging hypotheek met € 50.000 ivm uitkoop ex). Hypotheek nu € 140.000,- waarde huis plm € 200.000,- Extra aflossen lukt ( nog) niet, zou ik wel graag willen, maar wil eerst buffer van € 10.000,- ook voor vervanging huidig autootje uit 2001. Salaris € 2.000,- pm.
  Ben 54 jaar, heb 3 volwassen niet- thuiswonende zonen waarvan de jongste nog studeert ( en € 175,- pm van mij als toelage ontvangt). Na zijn HBO- studie, over 1,5 jaar wil hij zijn Master nog gaan doen, dus voorlopig gaat dat voor! Jeannette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier 42.000 euro spaargeld. Maar vlgd maand nog maar 1 inkomen, net boven bijstandsniveau. 50+ dus 18 jaar te overbruggen voor er weer een normaal inkomen binnenkomt, dus interen op spaargeld. Eigen huis is over 12 jaar hypotheek vrij. Nooit veel op vakantie, 1x per 5 jaar, geen uitjes, niet roken en drinken dus altijd zuinig geleefd. Daardoor gaat het nu ook lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel succes! Als ik het zo hoor, gaat dat idd prima lukken, maar het zal toch wel even aanpassen zijn, vermoed ik zo. Is de overstap naar 1 inkomen bewust?

   Verwijderen
 12. Hier ca €6500 spaargeld, gaat voor de zomer nog wel de buitenschilder vanaf en de man moet een implantaat ivm afgebroken kroon. Daarvoor wordt het vakantiegeld grotendeels gebruikt. Elke maand wordt hier €1000 op de aflosvrije hypotheek afgelost. Verder veel reserveringen voor onverwachte dingen als die zich voordoen. Als het nodig is kunnen we die aflossingen op de hypotheek stoppen, dat doen we elke maand handmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lossen jullie maandelijks veel af, goed bezig!! En als het dan nodig is, kun je dat geld idd tijdelijk even ergens anders voor gebruiken.

   Verwijderen
 13. Nu zou het leuk zijn als je het zelf ook vertelt hoeveel je hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat had ik eerder wel eens genoemd, maar in dit blogje idd niet. Ik zit op ongeveer een ton, maar dat is inclusief pensioenpotje en zakelijk spaargeld. Meer dan ik ooit heb gehad, maar ik heb op dit moment dan ook geen huis/hypotheek op mijn naam.

   Verwijderen
 14. Leuk om te lezen wat anderen gespaard hebben.
  65.000 spaargeld waarvan deels in beleggingen.
  Aflossingsvrije hypotheek van 80.000 teruggebracht naar 25.000 en spaarhypotheek van 105.000 staat een spaarpot van 42.000 tegenover. De spaarhypotheek loopt tot 2029, maar we proberen looptijd nog verder te verkorten.
  Wij zijn al lang samen, maar woonden al samen toen we nog studeerden en werken/studeerden. Eerst gehuurd en sinds 2005 koophuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Als ik het zo zie, dan zou je denken dat eerder dan 2029 klaar zijn ook wel moet lukken. Ook een mooie spaarpot!

   Verwijderen
 15. 365000 spaargeld en hypotheek vrij en 45 jaar.
  (overigens nooit geerfd of staatloterij gewonnen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel heel indrukwekkend! Hoe heb je dat gedaan? 'Gewoon' gespaard?

   Verwijderen
  2. Beetje geluk en een tijdje volhouden.

   Beide goede baan
   toen kinderen klein waren nog veel kinder opvang toeslag voor het KDV
   Vaste lasten verlagen door hypotheek af te lossen en zonnepanelen op het dak. (0 op de meter)
   Geen big spenders maar wel goed leven en genieten

   en dat een tijdje volhouden ;-)

   Verwijderen
 16. Spaargeld? Eigenlijk niet zo veel (nu maar een paar duizend euro), en het fluctueert ook nog eens door de maand afhankelijk van waar we in investeren. Maar het investeringspotje begint aardig op te lopen. Laten we het erop houden dat we jullie hypotheekschuld makkelijk zouden kunnen betalen.
  We zijn lang DINK's geweest en hebben redelijk zuinig geleeft. Dus het potje spaargeld ging in het begin heel erg hard (6 cijfers). Maar dit is toen de tijd allemaal opgegaan aan een huis, auto's en motoren......Pas in de laatste 3 jaar hebben we de boel drastisch omgegooid. Nu levert al dit vermogen tenmiste weer geld op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou bijna zeggen: jammer dat het toen is opgegaan aan huis, auto's en motoren! Maar mooi dat het nu weer hard gaat (en je had er natuurlijk ook wat voor).

   Verwijderen
  2. Dat huis was niet zo heel erg (al hadden we een hoop overgehouden als we niet zo'n groot huis gekocht hadden). Het meeste wat in het huis zat is nu namelijk omgezet naar assets die inkomen genereren. Die auto's en motoren waren een minder goeie actie, dat geld is verdwenen en daar zullen we ook nooit wat van terug zien. Wel hebben we er een aantal hele mooie ervaringen van over gehouden die we nog lang zullen koesteren. Wijsheid komt met de tijd!

   Verwijderen
 17. Ben 33 jaar geleden gaan samenwonen met 2100 gulden spaargeld wat ik had verdient met bijbaantjes naast school. Woon in een dure regio, voor 250.000 heb je een rijtjeshuis met tuintje. 20 jaar geleden toen ik ging scheiden in een vlaag van verstandsverbijstering het huis van 3,5 ton bij ex achtergelaten. Ben inmiddels 51 jaar en heb een spaardeposito van 26000 euro en een andere spaarrekening met zo'n 6000 euro. Verder heb ik nog zo'n 35000 van mijn spaargeld gebruikt toen we ons huis kochten, moest wel anders kregen we de hypotheek niet. Verder leef ik behoorlijk minimalistisch, al lange tijd maar zeker sinds 2015 mijn inkomen gehalveerd is door de bezuinigingen in de zorg. Minder uren en een salarisverlaging. Huidig mannetje verdient ook ver beneden modaal maar is blij met zijn baan, ook belangrijk natuurlijk. Destijds ben ik ook op je blog terecht gekomen, ging zoeken op geld besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Geen idee dat weet mijn vrouw :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij zijn tweeverdieners met kinderen. We hebben al jaren zo rond de €15.000 op de spaarrekening staan.

  BeantwoordenVerwijderen

Vast bedankt voor je reactie! Reageer je op een (iets) ouder bericht? Dan kan het zijn dat je reactie niet direct verschijnt, maar eerst even handmatig goedgekeurd moet worden. Dat doe ik dan uiteraard zo snel mogelijk!

Let op: reacties - hoe inhoudelijk gericht ze mogelijk ook zijn - met linkbuilding-linkjes worden zonder pardon verwijderd.

Delen