dinsdag 21 maart 2017

Hypotheek in 2017: de veranderingen

PlannedCity via Visual Hunt / CC BY-ND
Elk jaar verandert er wel iets op het gebied van hypotheken. Hoewel het ons plan is om dit jaar nog geen nieuw exemplaar aan te gaan, is het altijd wel handig om de wijzigingen even op een rijtje te hebben.

Wat is er veranderd?

 • Je kunt meer lenen op je inkomen. Die stijging is het grootst voor tweeverdieners. De lage hypotheekrente zorgt er niet voor dat je meer kunt lenen.
 • De maximale hypotheek is 101% van de woningwaarde, of 106% als je energiebesparende maatregelen gaat nemen (en de kosten daarvoor dus onderbrengt in de hypotheek). 
 • De NHG-grens blijft staan op €245.000 (€231.132 voor een bestaande woning, ex. kk).
 • Je kunt minder lenen als je leningen hebt die bij het BKR geregistreerd zijn. Vanaf mei geldt dat ook voor telefoonabonnementen inclusief toestel van €250 of meer. Tenminste; als je die via je abonnement afbetaalt. 
 • Je krijgt makkelijker een hypotheek zonder vast contract. Voor mensen in loondienst wordt de perspectiefverklaring in het leven geroepen en ZZP'ers kunnen na een jaar bedrijfsvoering terecht bij een aantal geldverstrekkers.

Kortom; het lijkt of er iets meer naar persoonlijke situaties wordt gekeken. Aan de andere kant kun je dus steeds minder lenen op basis van de woningwaarde. Wat mij betreft is dat wel een goede ontwikkeling, mits daar dan aparte regelingen zijn voor verbouwingen (als in: je koopt een huis dat op instorten staat en daarom weinig waard is, je kunt wel een bouwdepot nemen en komt dan uiteindelijk met de hypotheek uit onder de uiteindelijke waarde).

Ik verwacht dat de rente over een paar jaar weer iets gestegen is en dat die maximale hypotheek nog wat verder is teruggeschroefd, waardoor je sowieso alle kosten koper zelf moet betalen, maar ook al een deel van de hypotheek. In veel andere landen is dat al zo, daar betaal je zelf al ongeveer 20% aan. Dat er gekeken wordt naar de woningwaarde vs. hypotheek vind ik wel een goede zaak, hoewel ik dan denk ik eerder zou pleiten voor een systeem waarin je mensen in bijvoorbeeld de eerste 5 jaar 20% laat aflossen, omdat het anders voor starters (en zeker alleenstaande starters) nóg moeilijker wordt om een huis te kopen.

Nu is dat helaas niet aan mij, dus het enige dat ik voorlopig kan doen is ervoor zorgen dat de normen - en de veranderingen die nog te verwachten zijn - ons straks niet in de weg staan om ons droomhuis te kopen :)

Wat vind jij van de gewijzigde normen? Maak het voor jou nog verschil of niet echt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

5 opmerkingen:

 1. Ik ga niet verhuizen dus geen last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij van ook niet verhuizen, dus hebben deze wijzigingen geen effect voor ons.
  Wat ik mis in jouw overzicht is de wijzigende regels (vrijvallen tijdklemmen) omtrent de spaarhypotheek per 1 januari jl. en per 1 april a.s..
  Dit is wel interessant voor ons, en ga hier binnenkort eens naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij maakt het niet uit, maar voor mijn kinderen vind ik het fijn dat een vast inkomen minder belangrijk wordt. Mijn oudste dochter studeert/werkt als freelance vertaler en heeft dus niet elke maand hetzelfde inkomen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook geen verhuisplannen (nog), dus geen last van. Mogelijk gaan we volgend jaar wel wat doen met de gewijzigde regels rondom de spaarhypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blij dat we vorig jaar al gekocht hebben ;) voor ons verandert er dus niets

  BeantwoordenVerwijderen

Vast bedankt voor je reactie! Reageer je op een (iets) ouder bericht? Dan kan het zijn dat je reactie niet direct verschijnt, maar eerst even handmatig goedgekeurd moet worden. Dat doe ik dan uiteraard zo snel mogelijk!

Let op: reacties - hoe inhoudelijk gericht ze mogelijk ook zijn - met linkbuilding-linkjes worden zonder pardon verwijderd.

Delen