Geld en Relaties: het verhaal van Rosalie

Geld & RelatiesVandaag in deze serie: het verhaal van Rosalie.

Als
het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te
maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een
spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week
(met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet
rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties
kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie
Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit
aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.
En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een
berichtje achter of mail naar info [at] lekkerlevenmetminder [punt] nl.

Wie ben je?

Mijn naam is Rosalie, 32 jaar en getrouwd met Mark van 33. Samen hebben wij 3 zoontjes. De oudste twee zijn 6 en 3 jaar en de jongste is 11 maanden. Beiden werken wij. Mijn partner fulltime in de IT (eigen bedrijf) en ik werk parttime (3 dagen) in de zorg. Bij elkaar genomen hebben we een prima inkomen.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Van huis uit heb ik geen financiële opvoeding gehad. Mijn ouders werkten beiden fulltime en alles was altijd mogelijk. Ik vond het heel normaal dat mijn moeder 1000 gulden pinde voor ‘boodschappen’ bijvoorbeeld. Nu ik volwassen ben realiseer ik me dat dàt helemaal niet zo normaal is. Hoe mijn ouders hun financiën geregeld hadden weet ik niet precies. Ze gingen uit elkaar toen ik tien was. Mijn vader heeft me wel altijd verteld nooit afhankelijk te worden van een man, maar dat wil ikzelf ook absoluut niet.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Over geld praat ik vrij makkelijk. Maakt niet uit met wie. Ik vertel niet alles tot in detail, maar als iemand het echt aan me zou vragen doe ik er niet moeilijk over. Ik hecht niet veel waarde aan de hoogte van iemands inkomen of aan materiele zaken. Dat komt omdat er vroeger thuis wel altijd alles mogelijk was en ik meer dan genoeg spullen had, maar het niet gezellig was. Het was geen ‘veilige haven’ zoals een thuis hoort te zijn. (maar dat is weer een ander verhaal)

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan? 

Mijn partner en ik hebben een en/of rekening en ieder een eigen rekening. Mark heeft uiteraard ook nog een zakelijke rekening. Op de en/of rekening word mijn salaris gestort en Mark stort daar ook elke maand hetzelfde bedrag op. Van deze rekening word eigenlijk alles betaald. Per maand sparen we daar ook een x bedrag van en we storten iedere maand 50 euro daarvan naar onze eigen rekening. Dan hebben we nog de Zilvervloot spaarrekeningen voor de kinderen waar we per kind 25 euro per maand op sparen. Het is geen heel hoog bedrag, maar alle beetjes helpen.

We zitten redelijk op één lijn met betrekking tot onze geldzaken, al ben ik iets gemakkelijker met het uitgeven ervan. Mijn schoonouders zijn zuinige mensen en zo is mijn partner ook opgevoed. Zijn moeder was thuis toen de kinderen klein waren en daardoor moest er opgelet worden met geld. We houden elkaar dus in evenwicht.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Het verschilt per keer, maar meestal splitten we inderdaad de rekening. Gewoon delen door het aantal mensen en niet moeilijk doen als de een water heeft gedronken en de ander wijn. Ik vind het ook heel leuk om te trakteren, ik kan van mezelf zeggen best een gul persoon te zijn. Me laten trakteren vind ik daarentegen weer een stuk moeilijker, maar ik laat het wel toe. De reden dat ik het op deze manier doe is omdat ik niet wil dat mensen die meer geld te besteden hebben dan ik het idee te geven dat zij dan ook maar altijd (meer) moeten betalen. Delen door het aantal mensen vind ik daarom de meest eerlijke oplossing.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Ik ga nu een stuk verstandiger met geld om dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Ik smeet het over de balk want je leven kon immers elk moment afgelopen zijn en ik wilde er wel van hebben genoten. Het woord sparen kwam niet in mijn vocabulaire voor.
Intussen kan ik allang niet meer op die manier leven want we hebben een huis en een gezin en daarmee bepaalde verantwoordelijkheden. Ik zie nu ook wel in dat het handig is om geld achter de hand te houden en dat lukt ons gelukkig goed.

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?
Aangezien ik vrij makkelijk ben met geld vind ik eigenlijk veel wel best. Met cadeautjes voor jarige collega’s ofzo doe ik altijd mee zonder te weten welk bedrag ik moet betalen. Meestal is dat 1 of 2 euro en daar zal je mij nooit moeilijk over horen doen. Maar ik kan begrijpen dat als iemand het minder heeft het best een aanslag op de portemonnee kan zijn. Zeker als je een hoop collega’s hebt zoals in mijn geval. Ik waardeer het wel als mensen er open over zijn, dan kunnen ze zeker rekenen op begrip vanaf mijn kant.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?
Echt ruzie over geld heb ik nooit gehad. Wel dat mijn partner zei dat we even rustiger aan moesten doen met geld terwijl ik weer iets had uitgegeven, maar we kunnen dat op een normale manier bespreken.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties? 

Wees open over je financiele situatie. Je hoeft niet alles te vertellen, maar als iets niet kan of als je iets niet wil zeg het dan gewoon. Mensen zullen meer begrip hebben dan je misschien denkt. En maak vooral geen ruzie over geld.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’? 

Mijn pensioen word geregeld via mijn werk. Verder dan dat denk ik eigenlijk nog niet. Behalve dan dat we nu in een huurhuis wonen en net een koophuis hebben gekocht. Hierdoor moeten we dus nog rustiger aandoen met geld en proberen nog wat meer te sparen. Dat lukt redelijk. Het lijkt me heerlijk om een zo groot mogelijk deel van de hypotheek in relatief korte tijd af te lossen.

Is er verder nog iets dat je wilt delen?

Maak nooit ruzie over geld want dat is het echt niet waard!

Bedankt, Rosalie!

Lees meer uit deze serie

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie!

Meedoen kan natuurlijk ook, laat daarvoor een berichtje achter of mail me op info [at] lekkerlevenmetminder [punt] nl.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Oefening in geduld: rugpijnRegels boeterente hypotheek niet met terugwerkende kracht van toepassing

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

5 Comments
 1. Grappig, dat jij niet zo geïnteresseerd bent in geld. Jouw partner heeft het van huis uit meegekregen. Hij beheert in overleg met jou. Heerlijk lijkt me dat geen zorgen alles komt goed.

  Ik heb dat eigenlijk ook. Daarom heb ik twee bankrekeningen. Een voor de vaste lasten en de ander voor privé, dus kleding, eten, fun, cadeautjes enz. Dat geeft vrijheid.

 2. waarom jou hele salaris op de en of rekening ?
  en dat van je man niet?
  is wat overblijft dan zijn geld?
  gewoon interesse hoor

 3. Sanne, haar man heeft een eigen bedrijf, dus geen vast salaris. Hij keert zichzelf salaris uit ter hoogte van haar salaris, en daar kunnen ze het prima van doen. De rest van zijn geld blijft in zijn bedrijf neem ik aan, voor slechtere tijden of investeringen later.

  Spannend Rosalie, van een huurwoning naar een koopwoning samen!

 4. Loved it! Dank je wel voor het delen, precies mijn verhaal zou ik zeggen, eindelijk iemand die precies ongeveer als mij is. Vaak lees ik over mensen die het zoo goed doen over hun geld zaken en hypotheken, maar helaas niet iedereen is zo perfect opgevoedt. Als ik dit lees, denk ik aan mijzelf, ons gezin en de verlangen om het toch goed en wijs te doen samen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP