Budgetrecept: Chinese tomatensoep

Budgetrecept: Chinese tomatensoepVorige week was ik jarig en in aanloop naar die dag vroeg ik jullie om succesrecepten voor een barbecue of verjaardag. De barbecue werd hem uiteindelijk niet, maar alle goede tips inspireerden me wel tot het maken van een heerlijke tafel met eten. Iedereen heeft ervan gesmuld! En dan vind ik het ook wel leuk om te vertellen wat het uiteindelijk geworden is. Allereerst de favoriet van vriend: Chinese tomatensoep. En dan niet uit een pakje, maar zoals hij bij de Chinees smaakt.

Budgetrecept?

Omdat ik deze soep met kipfilet heb gemaakt (ik geef er weinig om, maar ik heb behoorlijk wat stevige vleeseters in de familie), was het niet compleet een budgetrecept, maar erg duur was het ook niet. Vooral omdat ik veel van de kruiden sowieso al in huis had. Ik zal hier het recept mét kipfilet geven, maar om eerlijk te zijn kun je dat er ook prima uit laten.

Tip: maak de soep een dag voor je hem gaat serveren, dan smaakt hij de volgende dag nóg lekkerder.

Ingrediënten

Voor dit recept heb je nodig:

  • 1 liter water
  • 4 eetlepels ketjap (de zoete versie, manis)
  • 1 liter gezeefde tomaten
  • 6 eetlepels suiker (dit deed me wel een beetje pijn, je kunt eventueel ook palmsuiker gebruiken)
  • 1 theelepel citroengras/sereh (regelmatig verkrijgbaar bij de Lidl, tijdens die Aziatische weken)
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 bouillonblokjes voor kippensoep
  • 1 theelepel gemberpoeder/djahe
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • Eiernoedels of mihoen (handje is genoeg)
  • Optioneel: 2 kipfilets

Zo maak je het

Als je de kipfilet gebruikt, dan snijd je die eerst in kleine stukjes. Fruit het uitje en bak de kipfilet in dezelfde pan even aan. Voeg hierna de knoflook, tomatenpuree, de bouillonblokjes en het water toe. Laat dit mengsel een uurtje op laag vuur staan. Als je geen kipfilet gebruikt, fruit je het uitje en pak je alles vanaf daar op.

Na het uurtje pruttelen haal je de kip uit de bouillon, zodat die uiteindelijk niet helemaal taai gekookt wordt. Voeg de gezeefde tomaten toe en breng alles weer aan de kook.

Maak een mengsel van suiker, azijn, ketjap, djahe, sereh en sambal en doe dat bij de soep. Roer het mengsel er goed doorheen.

Doe nu een beetje koud water in het bakje met de maïzena en roer dit glad. Giet het – terwijl je door de soep blijft roeren – bij de soep. Maïzena is een bindmiddel; hierdoor wordt de soep dikker.

Voeg tot slot het handje eiernoedels of mihoen toe en laat alles nog even 20 minuutjes doorgaren. Daarna kun je de kip er weer bij doen.

Makkelijk en goedkoop

Je ziet het: dit is een ontzettend makkelijk én goedkoop recept. Ik had bijna alles al in huis en hoefde eigenlijk alleen de eiernoedels (€0,62) en de kipfilet te kopen. Heb je dat niet, dan kan het iets duurder uitpakken, maar ook dan hoeft het niet gek duur te zijn.

Overigens zou je in principe zelfs die eiernoedels nog wel weg kunnen laten. Je kunt de soep ook lekker vullen met wat restjes groenten. Als je het extra feestelijk wilt serveren, dan doet een beetje feta/witte kaas en wat groens het altijd goed!

Maak jij wel eens Chinese tomatensoep?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Win een fiets

Geld en Relaties: het verhaal van KarinHypotheek rekentools slaan plank vaak mis

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

8 Comments
  1. Ja, gisteren nog, zoon is er dol op. Ook een heel simpel recept. Ingrediënten, liter kippenbouillon, een klein kipfiletje, twee pakjes tomato frito (of gezeefde tomaten), half bakje taugeh, stukje prei in ringetjes, drie volle lepels bruine suiker, twee en half lepel gembersiroop en anderhalve lepel ketjap manis, na afloop flink wat cayenne peper. Lekker met reepjes ei, Noedels kan ook, maar doen we nooit.

    1. Klopt, het is zoeter dan gewoon, maar niet té zoet, vind ik zelf (ben geen enorme fan van zoet). En qua ingrediënten viel heel veel onder wat ik normaal al in huis heb, het meeste zijn kruiden. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar als je BV ook zelf pindasaus maakt, heb je ws 80% al staan.

  2. Persoonlijk vind ik het lekkerder met een grote kippenpoot, hier trek ik van tevoren de boullion van gedurende een uurtje ofzo, dan de poot af laten koelen, het vel haal ik er af (brrrr) en dan trek of pull ik het vlees van het bot af. Daarnaast gebruik ik gezeefde tomaten, prei in ringen en wat uit een pakje Chinese tomatensoep en idd suiker

    1. Goede tip!! Ik moet wel zeggen dat ik zelf niet zo van vlees met botten en daar dingen mee doen, dus ik denk dat ik zelf maar voor het ei ga of de kipfilet zoals ik in dit geval had gedaan, maar ik kan me voorstellen dat er met een kippenpoot wel nóg meer smaak aan zit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP