Over LLMM

Welkom! Leuk dat je de moeite hebt genomen om dit blog te bezoeken en ook nog wat over mij wilt lezen. Om je niet te vermoeien met het complete plaatje, heb ik alles een beetje opgedeeld in verschillende onderdelen. Zo kun je eruit pakken wat voor jou interessant is. Of natuurlijk gewoon direct doorklikken naar andere artikelen, bijvoorbeeld de 10 best gelezen posts van 2015!

Lekker Leven Met Minder / LLMM?
Als je anoniem* informatie op internet wilt spuien, dan moet je toch een naam bedenken. Mijn naam, LLMM, is natuurlijk een afkorting van de naam van dit blog, Lekker Leven Met Minder. Die titel zegt ook direct alles wat ik met dit blog probeer te bereiken: een fijn, prettig, voldoening-brengend (?) leven met minder ellende, stress, spanning, stuff, enzovoorts. Een paar onderwerpen die regelmatig langs komen op dit blog:

Verbouwen

In 2009 kocht ik een boerderij. 'Vooral wat oppervlakkige verbouwingen', riepen we overal. Jaren verder is alles nog steeds niet af, maar is het een stuk beter leefbaar. Wat zeg ik: het is gewoon schitterend en de dingen die niet 'af' zijn, hoeven niet dagelijks bekeken te worden. Tot nu toe zijn alle verbouwingen steeds met eigen geld uitgevoerd, dus het tempo ligt wat lager dan wanneer er een flink bouwdepot is. Bovendien ben je het verbouwen op een gegeven moment ook wel wat zat, dus nu het allemaal al zo mooi is, doe ik het gewoon wat rustiger aan. Goed overdenken, slim investeren, goed onderhouden en vooral veel genieten.

Hypotheek en verhuizen
Ik zeg het maar direct: de hypotheek is voor mij een soort obsessie. Op een gezonde manier dan. Ik ben er niet dag en nacht mee bezig, maar ben wel op de hoogte en ik snap ook nog steeds niet waarom zoiets afsluiten voor jonge mensen zo makkelijk wordt gemaakt. Niet om de 'schuld' af te schuiven, want ik was er zelf bij. En het was niet eens voor het eerst. Maar ik keek alleen naar het huis dat ik dolgraag wilde hebben en de bankmeneer zei dat het kon, dus ja... Inmiddels is er door de jaren heen zoveel veranderd (ontslag, minder inkomsten, relatiebreuk) dat aflossen meer dan ooit een belangrijk doel is. Mijn ultieme doel? Financieel onafhankelijk zijn.  En een afgelost huis werkt daar behoorlijk in mee! Dus verkocht ik mijn huis aan de hoogste bieder van dat moment, leverde ik een groot deel van de door mij afgeloste centen in en hield ik nog een klein potje over. Een nieuw huis kwam er niet meteen, want ik ging samenwonen met vriend. Samen sparen we nu voor dat nieuwe huis, zodat we straks niet weer de hele riedel van kopen, besparen en aflossen hoeven te doen, maar gewoon een huis (grotendeels) cash kunnen betalen. Sparen blijft toch altijd voordeliger dan lenen.

Besparen
Ik ben van mezelf altijd al redelijk zuinig geweest, maar kan soms ook wat te ver uit de band springen. Nooit schulden gehad o.i.d., maar echt wel wat spijt- en 'hadikhetnumaarbewaardenindehypotheek/verbouwing/whateverkunnenstoppen'-momenten. Mijn grootste zwaktes: schoenen van Christian Louboutin, mooie tassen (heb mezelf nog weten te weerhouden van het kopen van de Lady Dior-bag. Dat ik geen €1500 heb liggen werkt mee) en eten ('Verwendag, ik heb zoooo hard gewerkt!' = lekkere dingen kopen/snoepen). Overigens gaat nu al tijden echt praktisch al mijn geld in het huis, op wat voor manier dan ook, dus het is wel even geleden dat ik nieuwe rode zooltjes gekocht heb...

Handige bespaartips waar je misschien direct al iets aan hebt:

- 10 makkelijke tips om dagelijks geld te besparen
- 5 tips om te besparen op het kleinste kamertje
- Vreemdste manieren om geld te besparen

Opruimen
Spullen maken me zwaar, ruimte maakt me lichter. Ik ben sinds ik met dit blog begonnen ben (augustus 2010) aan het opruimen. Niet altijd even hard en niet altijd even goed, maar het gaat door. Inmiddels ben ik het leeuwendeel van mijn boeken al kwijt, heb ik twee kamers ingericht met spullen die we al hadden en neem ik langzaam afscheid van dingen uit mijn jeugd, die ik al vier verhuizingen met me meesleep. Soms gaat het makkelijk, soms minder. Maar het gaat tenminste door!

Verdienen
'Money may not buy happiness, but it may damn well give it!' Nu wil ik niet zeggen dat deze uitspraak van Freddie Mercury helemaal klopt, maar ik kan me er tot op zekere hoogte wel in vinden. Geluk kopen kan niet, maar geld hebben kan gelukkig zijn wel makkelijker maken. Omdat ik graag financieel onafhankelijk wil zijn, doe ik mijn best om geld bij te verdienen. Ik schrijf teksten, ben lid van Euroclix en MoneyMiljonair (betrouwbaar en betalen vrij snel uit, zijn referrallinks, mocht je via die links lid worden, krijg ik een kleine commissie), ben o.a. partner bij Bol.com (hiervoor geldt hetzelfde, alleen dan voor aankopen) en struin het web af en toe af voor 'gratis' boodschappen.

Valkuilen
Je kent ze van jezelf, je weet dat je er voor op moet passen, maar toch donder je er elke keer weer in. Ik probeer mezelf hierin te verbeteren, maar dat gaat met kleine stapjes. Mijn grootste valkuilen:

- Dingen kopen voor goede voornemens
- Druppel op de gloeiende plaat-idee
- Gemakzucht

Meestal ben ik redelijk goed op weg, maar er zijn ook zat momenten dat ik het even helemaal niet meer weet. Gelukkig zijn er dan veel lieve bloggers/lezers die me weer een hart onder de riem steken en stimuleren om de draad weer op te pakken!

Heb je vragen of zou je iets graag een keer op dit blog terug zien? Mail dan naar lekkerlevenmetminder {@} gmail {.} com.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Delen