Rentenieren: moet je dat wel willen?

Rentenieren: moet je dat nog willen?

Deze week schreef ik over het stel dertigers dat nu al met pensioen is. Ook kwam het onderwerp rentenieren toevallig offline eens ter sprake. Wat mij opviel, was dat het vooruitzicht van vroeg met pensioen niet voor iedereen heel aantrekkelijk lijkt te klinken. Redenen die ik onder meer hoorde (min of meer geparafraseerd):

 • Wat moet ik dan doen?
 • Ik vind mijn werk leuk
 • Ik zou niet de rest van m’n leven ook zuinig willen doen
 • Je moet je pensioen eerst verdienen

Vandaar de vraag: rentenieren, moet je dat wel willen?

Wat is rentenieren?

Het woord rentenieren komt nog uit de tijd dat je daadwerkelijk van de renteopbrengsten van je spaargeld kon leven. Ik heb ooit wel eens gehoord dat je dan ongeveer 2,4 miljoen moest hebben, maar uit mijn omgeving weet ik dat je het met een stuk minder ook wel redt, mits je dan je huis hypotheekvrij hebt en verder wat oplet.

Tegenwoordig moet je nogal een kapitaal hebben, wil je daadwerkelijk lekker kunnen leven van de rente op je spaarrekening. Toch heb ik het in deze blog over rentenieren, omdat ik dat woord beter vind passen bij het idee van eerder stoppen met werken, omdat je geld voor jou werkt.

Want dat is in feite de kern: je komt in een positie waarin jouw geld zoveel voor jou werkt, dat je zelf niet meer voor je geld hoeft te werken.

Hoeft niet, mag wel.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wel rentenieren, niet achter de geraniums

Ik denk dat veel lezers wel bekend zijn met het blog van Mr. Money Mustache. Hij ging ergens rond de 30 met pensioen, maar dat betekent niet dat hij niet meer werkt. Hij doet wel alleen waar hij zin in heeft. En ja, dat is met enige regelmaat bloggen (waar hij ook geld mee verdient), maar het zijn ook veel andere dingen. Bijvoorbeeld een bouwproject.

Zijn vrouw, die eerder ook gewoon een ‘corporate job’ had, maakt nu zeepjes voor haar eigen Etsy-shop. En van schraalheid is daar ook geen sprake, want hoewel MMM op verzoek van z’n vrouw erg z’n best doet om die shop vooral niet bij naam te noemen, zit haar resultaat inmiddels ook al in de vijf cijfers. Dat kan natuurlijk alles van 10.000 tot 99.999 zijn, maar onder de streep blijft er dus extra geld over. Ze zijn dus aan het rentenieren, maar ze zitten niet achter de geraniums.

Dus eigenlijk kun je dan al op de eerste drie redenen een goed antwoord geven:

 • Je kunt gaan doen wat je leuk vindt, waar echt je passie ligt, of je daar nu geld mee verdient of niet
 • Dan blijf je gewoon lekker werken. Je HOEFT niet te stoppen, maar het kan dan wel zodra je het niet leuk meer vindt
 • Dan kun je kijken of je je passie om kunt zetten in iets waarmee je geld verdient. Zonder de druk van dat je binnen een bepaalde tijd een bepaald inkomen moet vergaren

Verdienen van je pensioen

Dan hebben we nog het verdienen van je pensioen over. Ik denk dat dat heel erg persoonsgebonden is. Ik ben van de generatie Millennials en hoewel ik het ermee eens ben dat je het moet verdienen (praktisch gezien, zonder kapitaal wordt rentenieren lastig), heb ik ook meegemaakt en gezien dat dat ‘verdienen’ niet automatisch gelijk staat aan een werkzaam leven tot je 65e of 67e.

Dus waarom zou je dat doen? Waarom zou je bijvoorbeeld het opgroeien van je kinderen deels willen missen, omdat het ‘hoort’? Waarom zou je elke paar jaar je auto upgraden, om de 7-10 jaar een groter huis gaan bewonen en meedoen met allerlei andere dingen, als dat geld in je zak houden betekent dat je je verplichte werkzame leven aanzienlijk kunt inkorten en een veel langere periode van je leven kunt genieten van die kleine dingen die later de grote dingen bleken te zijn?

Ik kan er écht geen enkele reden voor bedenken. Wat vinden jullie? Is het streven naar vervroegd pensioen (of rentenieren, net hoe je het wilt noemen) een beetje een kwestie van aanstelleritis van jonge mensen die er nog amper een werkzaam leven op hebben zitten, of is het juist een teken van de juiste prioriteiten in het leven stellen? Ik ben heel benieuwd naar jullie visie hierop!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
  1. Het hoeft ook niet onbetaald te zijn, maar idd, iets dat je leuk vindt. Ik vind mijn werk ook leuk, maar de stress en de druk die er vaak bij komt kijken niet. Dan verdien ik mijn geld inderdaad bijvoorbeeld liever met bloggen, waarbij in principe niemand mij deadlines oplegt.

 1. Dat heb je nu eens goed omschreven. Rentenieren is toch niet op je dertigste op je rug op je jacht gaan liggen zonder ooit een reet te hebben gedaan.

  Het is je niet meer hoeven rot te rennen voor een baas en baan die je niet leuk vind omdat je ervoor hebt gezorgd dat je niet meer afhankelijk bent van die twee.

  1. Zoals je de dingen altijd wel goed omschrijft. Nu lijkt het alsof ik vind dat je eindelijk iets fatsoenlijks hebt geschreven, maar dat bedoel ik natuurlijk niet zo 🙂

 2. Ben ook een millenial. Ik denk dat voor mij dat verlangen komt omdat ik gewoon geen zin heb om in de rat race te stappen. Het is idd de jusite prioriteiten stellen.

  "Als ik aan het rentenieren ben", ben ik ook van plan om niet op mijn gat te blijven zitten. Misschien blijf ik wel full-time doorwerken. :O

  1. Ja, dat is het mooie eraan. Het kan. Het is volgens mij tegenwoordig gewoon niet meer zo dat je per se vanaf na je school tot je pensioenleeftijd moet doen wat een ander zegt, ook als je dat eigenlijk liever niet wilt. En je zou ook niet tot een reorganisatie + lastig sollicitatieproces als 50+er moeten wachten tot je dan het werk doet dat je echt leuk vindt.

 3. Dat laatste. We hebben werk veel te belangrijk gemaakt en de waarde ervan veel te veel gekoppeld aan de hoogte van het salaris. Ik doe nu iets waar ik goed voor betaald word, maar waarvan ik zelf vind dat ik maar vrij weinig waarde toevoeg. Ik zou veel liever dingen gaan doen die ik echt nuttig vind en waar ik voldoening uit haal. Los van het geld dat ik daarmee verdien. In juli 2017 begint mijn zoektocht hiernaar!

 4. Maar juist als je nu zo je best doet om genoeg geld te verdienen om vroeg te kunnen rentenieren, mis je nu toch grotendeels het opgroeien van je kinderen? Waarom niet nu alvast een voorschotje nemen en allebei max 3 dagen per week werken?

  1. Eens met Marana en nu vooral ook al genieten van het leven. Dan maar langer door werken. Met werk dat je leuk vindt is dat ook geen straf. Mijn vader heeft 4 maanden van zijn pensioen kunnen genieten, toen is hij overleden. Mijn schoonvader kreeg snel na zijn pensioen Parkinson, alle plannen voor leuke dingen konden van tafel. Wij zijn dus meer van je leeft nu en of ik mijn pensioen haal moet ik nog maar afwachten. Dat betekent niet dat we geld over de balk smijten, maar we leven nu niet heel zuinig om er later pas van te genieten. Olga

  2. Net het beetje extra geld, de vrijheid, het dus kunnen laten studeren van de kinderen zonder te sparen, een muziekinstrument kopen voor ze en straks ook geen zorgen om zorgkosten en vroeger met pensioen, het is mij allemaal de 2x 4 dagen werken waard. En gelukkig ook nog een baan waarbij ik wel degelijk naar mijn idee wat bijdraag aan de wereld. Soms baal ik van een stress oid. Toch scheelt het net iets meer geld hebben thuis weer heel erg veel. We hebben anders meegemaakt en dat was voor ons niet fijn.

 5. Zo moeilijk de stap uit het werk. Zo veel jaren gewerkt. Het zit in mijn systeem.
  De eerste twee jaar had ik mijn draai nog niet gevonden. Van de WW mag ik ook niets extra's ondernemen dat ik voorheen niet deed.
  Nu het einde van de WW nadert, heb ik het best druk en zin ik ook op nog meer bijverdiensten. Hosselen dus.
  De tijd zal het leren.

  Het is heerlijk om je eigen dagen in te delen. Fantastisch.

 6. Ik ben begonnen met werken toen ik 17 was. Ik word dit jaar 52. Mijn officiële pensioen datum is nu 68 en 9 maanden. Ik werk in de zorg en ik kan dit werk niet volhouden tot dan. Dus ik ben zsm aan het aflossen en sparen, en zodra afgelost ga echt al dat aflos geld en hypotheek geld sparen, zodat ik kan stoppen wanneer is 60 ben en minder kan werken zodra mijn woning is afbetaald. De collega's die ik nu heb die 62 zijn trekken het werk tempo echt niet. Ik vind het vreselijk voor ze en wil dit zelf vermijden. Dan ga ik gezellig vrijwilligers werk doen bij het dieren asiel.

 7. Ik ben bijna 53 en heb vanaf mijn 17e in de gezondheidszorg gewerkt. Twee haar geleden, toen ik 50 werd, heb ik ontslag genomen omdat ik het werk echt niet meer leuk vond.
  Ik vind het heerlijk om thuis te zijn!
  En nee, mijn man heeft geen megahoog inkomen. Hij is ZZP-er en de ene maand komt er meer binnen dan de andere. We hebben 5 kinderen waarvan er 3 niet meer thuis wonen.
  We leven zuinig maar missen niks en voelen ons eijk.

  1. Ik kan me dat helemaal indenken. Heerlijk. Helaas ben ik alleen, dus ik kan niet stoppen, maar hopelijk binnen afzienbare tijd minder, de zorg vind ik zelf een zwaar vak. Mooi ook, maar ik ben moe

 8. Bent u op zoek naar een bedrijf te starten, regelen uw schuld, het uitbreiden van uw bestaande, geld nodig om te bouwen, geld nodig om supplies.Have kopen je al die probleem proberen om een goede Credit Facility veilig te stellen, Contacteer ons nu voor de financiering van vandaag en zet een stoppen om al uw financiële barrières. We zijn snel, betrouwbaar en bekwaam. Voor onmiddellijke reactie E-mail: kelvinsmithfunds@hotmail.com

 9. Ik vind ook dat we werken te belangrijk hebben gemaakt om te overleven. Helemaal niet meer werken zou ik niet willen ( al werk ik nu niet, ik blog alleen 😉 ) maar minder werken zodat er meer tijd voor het gezin over blijft vind ik een goede optie. Dus werken omdat je het leuk vind en omdat het je voldoening geeft.

 10. Heel herkenbaar. Wij kiezen er bewust voor allebei parttime te werken. Daar hoort uiteraard een lager salaris bij. Door tevreden te zijn met een huis dat groot genoeg is (ipv zo groot mogelijk) en een bewuste leefstijl lukt het ons desondanks prima om toch om te sparen en een gedeelte van de hypotheek weg te werken. En onze inkomens zijn heel modaal. Er is vaak zoveel meer mogelijk dan je denkt…

 11. Ik zou meteen tekenen 🙂 En dan lekker boeken schrijven, zonder financiële druk. Mijn man en ik leven erg zuinig momenteel (er komt tijdelijk ook niet veel binnen wegens grote investeringen in eigen projecten), maar we werken dus wel allebei aan een project waarmee we hopelijk de kant van financieel onafhankelijk leven mee kunnen opgaan. Mijn droom is om dat binnen dit en 10 jaar te bereiken.

  Sowieso zitten we – ondanks dat we nu een pak minder verdienen dan leeftijdsgenoten – in een luxepositie. We werken allebei van huis uit en kiezen zelf onze uren. Onze kinderen moeten amper naar de voor- of na-opvang op school. We kunnen altijd aanwezig zijn als de kinderen met hun klas gaan zwemmen, of een toneeltje opvoeren of wat dan ook. Die balans kunnen hebben van tijd voor onze passies en tijd voor onze kinderen is goud waard voor ons!

  Qua uitgaven is onze hypotheeklast de grootste (in België betaal je elke maand een vast bedrag). Ondanks dat food boxes voor velen duur lijken (zoals Hello Fresh bedoel ik), is het bij ons net een besparing. We verspillen namelijk veel minder voedsel en moeten geen impulsaankopen doen (want we weten wat we deze week gaan eten, wel zo gemakkelijk). We hebben 1 kleine auto van 10 jaar oud en verder een stevige fiets met twee kinderstoeltjes. Bij elk ding dat ik koop, denk ik na of ik het écht nodig heb. Vaak blijkt dat je het niet nodig hebt. En aangezien ik sterk bezig ben met ontspullen en leven met minder spullen in het algemeen, zijn dat twee vliegen in één klap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.