De kracht van een ochtendritueel en hoe je er zelf mee start

De kracht van een ochtendritueel en hoe je ermee begint

Hoe zou je dag (of je week, jaar of leven!) eruit zien als je elke dag vol energie, blijdschap en vertrouwen opstaat? Een ochtendritueel helpt daarbij. Tenminste, als het een goed ochtendritueel is. In tegenstelling tot wat ik eerder altijd dacht, is een ochtendritueel niet een soort vaste volgorde van je dingen die je doet. Ik dacht dat ik met opstaan, dieren eten geven, bak verschonen, brood smeren en een kopje thee drinken wel een soort van ochtendritueel had. Maar zo werkt het dus niet!

Ochtendritueel

Een ochtendritueel doe je het liefst voor al je andere taken. Maar het hoeft niet per se. Het belangrijkste is dat je het doet. Hoe lang je daarvoor de tijd neemt is helemaal aan jou. Wat je in dat ochtendritueel doet ook. Om je hierbij te helpen heb ik een aantal onderdelen van een goed ochtendritueel opgeschreven. Je kunt zelf de combinatie maken, afhankelijk van waar je denkt dat je op die dag behoefte aan hebt. Je hoeft niet alles te doen; twee of drie dingen is genoeg.

Onderdelen van je ochtendritueel

 

1. Meditatie

Let een paar minuten op je ademhaling. Probeer je ook alleen maar te focussen op je ademhaling. Als je hier zelf niet zo sterk in bent, kun je ook een geleide meditatie opzetten. Daarvan staan er genoeg op YouTube.

2. Mantra

Kies drie of vier woorden waar je blij of rustig van word en blijf die herhalen. Doe dit een paar minuten, bijvoorbeeld als je onder de douche staat. Je mantra hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn; je kunt hem gewoon aanpassen aan waar je die dag behoefte aan hebt. Als jij bijvoorbeeld examen moet doen, heb je waarschijnlijk behoefte aan een andere mantra dan wanneer je een sportprestatie neer wilt zetten of gewoon de dag door wilt komen.

3. Visualisatie

Ga even rechtop zitten en visualiseer je ultieme droom. Hoe ziet jouw droomleven eruit? Wat gebeurt er in dat droomleven? En – belangrijk – hoe voel je je als je dat droomleven leeft? Als het goed is, word je er gelukkig van. En als je je dat voor kunt stellen, dan straal je het ook uit. Sterker nog; je bereid jezelf er dan al op voor. Uit onderzoek blijkt dat mentale training minstens zo belangrijk is als fysieke training.

4. Beweging

Dit hoeft niet lang te duren, dus je hoeft niet per se een half uur te gaan hardlopen; even planken, even rondspringen, wat zwaaien met je armen; alles is goed. Maar zorg er even voor dat dat bloed weer door je lijf gaat stromen.

5. Schrijven

Met schrijven haal je je hoofd leeg en zet je eigenlijk de volgende stap in dingen verwerken. Wat ’s morgens heel goed helpt is het noteren van drie dingen waar je blij mee of dankbaar voor bent. Hierdoor begin je je dag al in dankbaarheid en positiviteit. Daar heb je de hele dag wat aan!

6. Lezen

Iets inspirerends lezen is ook een mooie start van de dag. Leg een bijzonder boek op je nachtkastje en begin de dag met een stukje. Zelf gebruik ik hiervoor op dit moment The Daily Stoic van Ryan Holiday en Stephen Hanselman. Hierin staan 366 stukjes over ‘wijsheid, doorzettingsvermogen en de kunst van het leven’, zoals ze het zelf zeggen. Het begint dan met bijvoorbeeld een citaat van een Griekse wijsgeer en daarna wordt de vertaling gemaakt naar een praktische uitleg waar je nu ook wat mee kunt. Een beetje zoals (bij ons tenminste) vroeger de bijbelboekjes in elkaar zaten. Dit boek is er op het moment alleen nog in het Engels, maar er zijn natuurlijk ook genoeg Nederlandstalige varianten.

7. Affirmatie

Dit is ook een belangrijk: begin de dag met een affirmatie die voor jou goed is. Ook dit is een mooie om bijvoorbeeld onder de douche uit te voeren. Een affirmatie is letterlijk een bevestiging. Je affirmatie bevestigt iets dat er misschien nog helemaal niet is. Bijvoorbeeld: ik ben een fitte, gezonde vrouw en ik kan de hele wereld aan. En zo kun je er wel meer bedenken. De kracht zit ‘m hier in de woorden: zeg niet dat je bijvoorbeeld iets ‘wilt zijn’, maar zeg dat je het al ‘bent’. Als je hier wat hulp bij kunt gebruiken, kun je ook eens kijken naar een setje Affirmatiekaarten. En je kunt daar natuurlijk ook zelf een setje van maken!

Lijkt het je nu lastig om een ochtendritueel te starten, bijvoorbeeld omdat je er geen tijd voor denkt te hebben? Realiseer je dan dat je de tijd die je hierin stopt (en nogmaals: met vijf of tien minuten kom je al heel ver) makkelijk terugverdient. Van een ochtendritueel word je namelijk niet alleen blijer en gelukkiger, maar ook nog eens productiever.

Heb jij een ochtendritueel? Of zou je er wel eentje willen hebben?

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. enorm lastig als avondmens.. ben al blij dat slapen sinds een paar weken voor t eerst in mn leven makkelijk gaat.. jarenlang melatonine geslikt en nu andere vitamines en opeens kan ik zonder veel makkelijker inslapen dan al die jaren met melatonine… maar een ochtendmens zal ik nooit worden.. helaas is mn dochter al om 6u wakker (maar ze is 7 en hoor haar smorgens al niet meer..) maar om dan zulke dingen te doen in huis.. terwijl ook mans wekker gaat en ik me dan bedenk wat allemaal moet in huis… en dan om 7u aangekleed en wel beneden zijn om te gaan werken en eigen kids klaarmaken voor school.. nee zie t nog niet gebeuren om dat allemaal voor 6u te gaan doen eerlijk gezegd.. of voor half 7 .. 🙁 (en als echt avondmens ook geen behoefte aan om mn dagen nog vroeger te gaan beginnen en mn nachten dus nog korter te maken…. )

  2. Ik beschouwde het niet als een ritueel, maar misschien is het dat eigenlijk wel. Ik sta op om 6.30 eet en ga werken. Om 7.15 ga ik hardlopen en om 8.00 hoelahoepen. En daarna ruim ik het huis op tot 8.45. Mijn ritueel loopt van 7.15 tot 8.45.

    En als ik 1 schakel mis, loopt het helemaal in de soep.

    Huisvlijt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.