Uit de kast

Uit de kastToen ik ongeveer zeven jaar geleden begon met bloggen, deed ik dat anoniem. Ik wilde even aftasten hoe dat allemaal werkte en ik vond het ook nogal wat, om zomaar van alles online te zetten. Het duurde nog een jaar voor ik überhaupt ‘durfde’ te vertellen hoe hoog die hypotheek nu was, waar ik steeds over blogde. Ook op verschillende andere momenten vond ik het toch wel erg fijn om gewoon anoniem te zijn.

Het leek me niet echt een prettig idee als mensen van alles kunnen lezen, zonder dat jij weet dat zij het weten.

Maar het maakt alles wel een beetje nodeloos ingewikkeld. Allerlei e-mailaccounts, goed opletten dat je niet met je ene account op iets anders reageert. Steeds weer controleren of je wel met de juiste account bent ingelogd. Daar ben ik wel een beetje klaar mee. Dat past wat mij betreft namelijk helemaal niet bij het Lekker Leven Met Minder.

Bovendien ben ik inmiddels wel zover dat ik me niet zoveel meer aantrek van wat andere mensen eventueel zouden vinden. En ik vind het leuk om écht contact met mensen te kunnen maken. Dat lukt ook maar tot op zekere hoogte als je je steeds achter (overigens superschattige) varkentjes verschuilt.

Dus vanaf vandaag kom ik uit de kast.

Hoi! Ik ben Adine en ik vind het superleuk dat je hier meeleest. Wie ben jij?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

57 Comments
 1. Wat leuk (en spannend misschien?) dat je dit doet! Wij zijn nog heeeel prille bloggers, maar willen dit voorlopig toch wel anoniem doen. Willen inderdaad wat dingen over onze financiën delen waarvan we het een gek gevoel vinden als vrienden of collega’s bijvoorbeeld dit kunnen lezen.

  Vind het knap van je! 🙂

 2. Goedemorgen Adine,
  Ik volg je al een poosje (niet als officiële “volger”: gewoon door elke dag de link bij mijn favorieten aan te klikken). Dan weet ik dus al best veel van jou, zeker omdat ik ook nog terug-las vanaf het begin. Voor een buitenstaander is zoiets net een vervolgverhaal, maar dan real-life.
  Nu krijgen we dus een voornaam erbij, het gaat even wennen worden om van LLMM over te schakelen naar dit (wel een mooie naam trouwens). Ik hoop dat je het bloggen plezierig blijft vinden, ook publiek! En ik kijk uit naar jullie zoektocht naar een nieuw huis samen, want dat hebben we vermoedelijk ook nog voor de boeg? Een nieuwe aflevering in the continuing story, zeg maar.
  Veel succes met alles, en blijf maar lekker schrijven,
  Petra.

  1. Wat leuk om te horen dat deze website al een tijdje bij je favorieten staat 🙂 En grappig dat je het zo ziet. Eigenlijk doe ik dat ook zo bij andere mensen, maar ik had er bij mezelf helemaal niet echt op die manier bij stil gestaan! Dat verhaal komt inderdaad nog, hoewel dat dus nog wel even kan duren… Even wachten tot de huizen die wij op ons lijstje met favorieten hebben staan te koop komen 😉

 3. Ha Adine, wat leuk! Net als Sjoukje heb ik nooit anoniem geblogd en wij zijn best een uitzondering. Voor mij is anoniem bloggen nooit een optie geweest, omdat ik anderhalf jaar geleden juist begonnen ben om vrienden, familie en kennissen op de hoogte te houden van mijn plannen.

  Het is soms weleens gek als mensen je op dingen uit blog aanspreken, maar inmiddels ben ik het wel gewend.

 4. Dat is ook grappig, samen met twee bloggende vriendinnen hebben we een jaar of twee gekeken of we konden achterhalen wie je was en waar je woonde. Gewoon, omdat het kon en we ons afvroegen hoe moeilijk het zou zijn om iemand te achterhalen omdat we het daar over hadden en we alledrie jouw blog kenden.
  Een soort test. Dat kostte ongeveer een kwartier en toen wisten we voor- en achternaam, bedrijfsnaam en adres. Anonimiteit op het net is dus een illusie voor ‘gewone’ mensen 😉

  1. Dat verbaast me niets! Ik kwam mezelf ook vrij snel tegen, maar ik weet natuurlijk ook waar ik dan op moet zoeken. Wel heel grappig dat dat jullie ook binnen een kwartier gelukt is, dan is die anonimiteit inderdaad een illusie 😉

 5. Veel beter zo, dan varkentjes. Snap je wel hoor. Ik blog ook onder mijn eigen naam. Blog is ook bij iedereen bekend, ook op het werk. Werk in een wereld waarbij luxe heel normaal is. Maar daardoor durf ik nu ook niet zoveel over (be)sparen te bloggen. Stom he?

  Veel succes, Adine! Ik blijf je volgen hoor. Zélfs nu je uit de kast bent 😉

  1. Apart ja, hoe dat werkt! Dat merkte ik zelf al wel toen ik aan een paar mensen vertelde dat ik blogde en ze doorverwees. Nog niet echt op grote schaal, maar je bent er dan toch iets bewuster mee bezig. Tegelijkertijd denk ik: ik schaam me er ook niet voor dat ik op een bepaalde manier leef of wil leven, dus wat zou ik me dan aantrekken van wat andere mensen vinden? Bovendien: ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik merk wel dat veel mensen ook een beetje ongewild tegen elkaar opbieden. Jij kunt dat patroon mooi doorbreken door te laten zien dat het ook anders kan. Dat het helemaal geen wedstrijd hoeft te zijn van wie er meer heeft, maar dat je elkaar helpt en inspireert om gewoon te kijken naar wat je wilt van het leven en dat proberen eruit te halen.

 6. Hier ook meteen niet-anoniem gaan bloggen. Doordat er veel bekenden meelezen schrijf ik over bepaalde dingen niet. Bijv. hoogte hypotheek, spaargeld, hoeveel ik voor de kids spaar per maand, enz. Er zullen vast mensen meelezen, puur om meer over mij te weten te komen en een beetje ‘in de gaten houden hoe ze het doet’. Vind ik prima, maar om die reden zal ik niet snel schrijven over onenigheid met de kids, enz.
  En inderdaad heeft onder je naam bloggen voordelen. Je hoeft niet na te denken over onder welke naam je reageert, je kunt het op Facebook gewoon delen, enz.
  Nadelen zijn weer dat je vriendschapsverzoeken krijgt van mensen die je niet kent en steeds vaker herkent wordt… Zelfs m’n vader ontmoette in een bijeenkomst van z’n medezeggenschapsraad een bloglezeres :)… Haha, wel grappig 😉

  1. Dat is wel grappig ja! En die eerste reden die je noemt was voor mij ook een reden om vooral niet niet-anoniem te bloggen. Ik vond het juist geweldig om ook cijfertjes te kunnen delen, omdat ik dan ook veel makkelijker mensen tegenkwam die met hetzelfde zaten. Overigens ben ik toen wel na een paar jaar gestopt met ook echt een pagina met spaargeld. Nu heb ik op het moment natuurlijk geen hypotheek meer, dus misschien maakt dat de drempel ook wel wat lager. Ik hoop daarin straks een beetje een balans te vinden tussen eerlijk zijn en een beetje privacy. Zal ook nog wel een dingetje worden!

 7. Hoi Adine,

  Hier geen blog maar wel iemand die al jaren met je meeleest. Heb dus je hele hypotheek- en aanverwante worsteling meegelezen. Ooit het bloggen wel eens geprobeerd maar het voelde teveel als huiswerk dus ben er weer mee gestopt. Dat was inderdaad ook anoniem. Ik ben zelf een fanatiek consuminderaar met als doel een vervroegd pensioen. Ik ben 53, woon alleen met mijn 5 katjes in Rotterdam. Leuke foto heb je trouwens. 🙂

  Groetjes, Ineke (echte naam)

 8. Leuk! En ook ik heb vaker een poging gewaagd om te achterhalen wie je bent en ook mij is dat niet gelukt… Leuk om te weten wie het gezicht achter llmm is en om je beter te leren kennen! ❤

 9. Hoi Adine, vindt het lef! Maar wel erg leuk.
  Wij hebben er heel bewust voor gekozen om zoveel mogelijk anoniem te blijven, en daar ook de nodige moeite voor gedaan voor het online gedeelte. Maar goed, we hebben ook iets meer details over onze hele financiële hebben en houden online staan dan jij. En dan meetups gaan organiseren…..ook heel goed voor je anonimiteit 😉

  1. Nou, inderdaad! Dat is dan wel het laatste wat je moet doen hè 😉 Ik kan me het overigens goed voorstellen met de info die jullie delen. Hoewel dat misschien toch ook wel weer een beetje typisch Nederlands gedacht is (van mij), want zo’n Mr. Money Mustache staat ook met kop en al op internet. Dat lijkt dan toch weer anders ofzo.

 10. Leuk je (prachtige) naam nu te kennen!
  Ik blog half anoniem, veel vrienden en familie volgen mij en toen ik wel eens links deelde via fb kwam natuurlijk alles de wereld in. Vandaar geen info over de exacte hoogte van de hypotheek, of het inkomen.
  Maar omdat ik de veroordelende discussies op m’n privé fb zat was, heb ik nu een extra account. Mirre schrijft 🙂
  Minder lezers nu via fb, maar meer vrijheid om te schrijven wat ik wil. Al vind ik het toch vreemd om te weten dat m’n moeder elke blog leest.. Haha!

  1. Oh, dat is ook vervelend, als je dat op je FB dan weer binnenkrijgt! Ik houd wat dat betreft mijn accounts wel een beetje gescheiden (als in: ik ga dat privé dan niet delen), maar ik vond het wel tijd om er in ieder geval niet zo spastisch meer over te doen!

 11. Aangenaam, Adine!

  Ik blijf (soort van.. want ik maak me geen illusies…) anoniem bloggen. Ik blog namelijk soms ook over mijn kind. Bovendien blijf ik me altijd een beetje afvragen wat mijn opdrachtgevers ervan zouden vinden als ze mijn blog zouden volgen…

  Jij maakt de keuze om je partner “slechts” zijdelings te noemen, dus dan kan het wel, minder anoniem.

  Groetjes!

  1. Kan ik me voorstellen! Ik heb volgens mij sowieso al die tijd wel redelijk mijn best gedaan om qua omgeving een beetje neutraal te blijven en idd wat zijdelings noemen. Ook een beetje uit eigenbelang, om niet al te herkenbaar te zijn. Dat zal ook niet veel veranderen, iedereen hoeft niet alles te weten. Dat geldt voor mij offline ook.

 12. Ik vind dat je lef hebt! Los van een welbewuste keuze om eerst anoniem te bloggen is het, denk ik, ook een proces dat zich ontwikkelt. Je bent nu zover om over de anonimiteit (zover dat bestaat) heen te stappen. Er openlijk voor uit te komen hoe jij jouw leven wilt invullen. Het geeft wat mij betreft een wat meer persoonlijke teint aan jouw blog. Zover ben ik zelf nog niet, juist omdat ik heel open ben over de details van onze financiën.
  Wellicht dat dat nog een keer komt.

  Adine, leuk jouw echte (mooie!) naam nu te kennen. Het is eigenlijk best grappig hoe je je als lezer (ik lees al even mee) een beeld vormt van iemand 😉

  1. Zo zie ik het ook echt inderdaad; ik was er nu aan toe. Maar 7 jaar terug dus nog écht niet! En kwam je beeld een beetje overeen dan? Da tis overigens nog wel een grappig dingetje; ik ben een keer benaderd voor een interview, ja gezegd, en toen de afspraak kwam, bleek dat de interviewster een geitenwollensokkenvrouwtje van 65+ had verwacht! Had mij overigens ook kunnen overkomen, want ik zit er qua beeld vrijwel altijd naast 🙂

 13. Hahaha.. .of mijn beeld een beetje overeenkwam? In ieder geval had ik zeker géén geitenwollensokkenvrouwtje van 65 verwacht 😛 De vraag is of dat belangrijk is, want je bent zoals je bent. De uitstraling op jouw (profiel)foto geeft leuke, energieke uitstraling weer Dat had ik ook verwacht. Maar om eerlijk te zijn, had ik gedacht dat je (donker)blond haar zou hebben 😉

 14. Hi Adine wat leuk. Ja ik behoor bij de open en bloot bloggers en zonder vreemd schaduw leven kan dat prima. Internet is mijn alibi ?

  Leuk je naam te kennen en hopelijk ooit een IRL meetup met alle andere bloggers die we kennen.

 15. Wat leuk om nu een naam en foto erbij te zien. Mooie naam en leuke foto. Komt wel overeen met mijn voorstelling van je, grappig is dat.
  Ik lees je blog al jaren, ongeveer vanaf het begin, denk ik. Je staat in mijn favorieten en ik kom vrijwel dagelijks “even bij je langs”.
  Ik blog zelf niet en reageer niet veel, maar lees je blog met plezier en zal dat zeker blijven doen. Het lijkt me ook leuk om over jullie zoektocht naar een ander huis voor jullie samen te lezen, te zijner tijd.
  Groetjes, Christina.

 16. Hallo Adine, ik ben Leonie. Ik heb de blogs creatiefbezigzijn.blogspot.nl en moestuin-leonie.blogspot.nl, maar ik heb daar (nog) geen foto’s van mezelf op staan. Zo blijf ik toch een beetje anoniem. Voor mij werkt dat prima, voor nu in ieder geval. Misschien wordt ik ook een keer zo dapper als jij 🙂

 17. Je hebt een mooie naam. Heel bijzonder. Mijn voornaam en achternaam hoor je niet dagelijks. Ik heb getwijfeld, maar ik zou het zoveel handiger vinden als ik Jannie de Vries zou heten of zo.
  Toch zijn er mensen die mij vonden op LinkedIn.

  Je bent al jaren heel actief op het internet, zag ik.

  1. Wij hebben eerder ook al eens contact gehad, dus ik weet inderdaad dat jouw naam ook niet bepaald alledaags is. Misschien had ik het ook al eerder gedaan als ik Jannie de Vries had geheten, dus ik kan me helemaal voorstellen wat je bedoelt. En ja, mijn werk speelt zich vooral online af, dus dat moet ook wel!

 18. Ha Adine, toen jouw huis in de verkoop ging (wat ik las op jouw blog) en joost vertelde dat een oud-klasgenoot een wel heel bijzonder huis ging verkopen (zag hij op Facebook) kon ik aan de hand van jouw blog beschrijvingen de link leggen tussen llmm en jou. Grappig hoe dat dus verloopt! Groetjes dus ook van Joost 🙂

 19. Leuke foto ook!
  Bijzondere naam, mijn zusje heet Nadine, dat komt wat vaker voor.
  Ik blog zonder mijn naam erbij, maar je kan er makkelijk achter komen wie ik ben.
  Voor mijn email gebruik ik ook gewoon mijn eigen naam en in Sjoukje’s bespaargroep op Facebook deel ik ook wel eens mijn blog gewoon onder mijn persoonlijke Facebook account.
  Met mijn naaste omgeving heb ik het dan weer niet over mijn blog, maar als ze mij uit zichzelf vinden vind ik dat ook niet erg.
  Vraag mij ook af wat mensen er aan hebben om mijn echte naam te weten, ze zullen niet ineens voor de deur staan ofzo 😉

 20. Hahaha… Lonneke. Je weet het maar nooit tegenwoordig. En al helemaal online niet. Voordat je het weet heb je een persoonlijke stalker 😉

 21. Het was zoeken naar een huis in de hogere prijsklasse in de noordelijke provincies met een pelletkachel op funda en even checken op de kaart of er een bedrijf anders dan een aardappelteler stond. Maar leuk dat je nu ook een echt persoon blijkt te zijn 😉 Je schrijft toch niets geks, waarom zou je het niet doen.

 22. Hoi Adine,

  Heel begrijpelijk hoor dat je het eerst niet wilde. Dat had ik ook ooit met mijn blog. Welkom dus buiten de kast!

  Groetjes Simone

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.