Heeft sparen nog zin?

Heeft sparen nog zin?

Velen van ons is het met de paplepel ingegoten: sparen. Hier was dat ook het geval. Met enige regelmaat kregen we wat geld voor in onze spaarpot, dat vervolgens in het najaar, tijdens de spaarweek, naar de bank gebracht werd. ‘Rente’ of ‘eindkapitaal’ speelde toen nog niet zo’n rol; het cadeautje dat je tijdens die spaarweek mocht uitkiezen, dát was pas leuk! Naarmate je ouder wordt, worden je kosten en risico’s vaak wat groter en is het nog belangrijker om geld achter de hand te hebben. Maar heeft sparen voor de lange termijn eigenlijk nog wel zin? Zeker als we toe gaan naar een wereld waarin dat alleen maar geld kost?

Sparen kost geld

Vroeger leverde sparen geld op. In de periode dat ik met dit blog begon, lag de spaarrente bijvoorbeeld nog ergens rond de 4-5%. En hoewel dat niet eens zo lang geleden lijkt, is de tijd van de hoge spaarrentes toch al lang voorbij. In de afgelopen vijf jaar is de spaarrente gedaald van ergens boven de 2% naar 0,1%. Ik krijg zelf bij MoneYou steeds nog iets meer dan bij de meeste andere banken, maar ook dat daalt steeds verder.

We komen steeds dichter bij een rente van 0% en zelfs een daling tot onder het nulpunt is niet uitgesloten. Bij verschillende banken in andere Europese landen is het al zover. In Zwitserland en Denemarken zijn er al banken die hun klanten laten betalen om geld op de spaarrekening te hebben.

Lees ook: Wat doe jij bij een negatieve spaarrente?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Inflatie en belasting

Naast de dalende spaarrente, krijgt spaargeld met meer tegenslagen te maken. Zo wordt alles wat je in Nederland kunt kopen, langzaam maar zeker een beetje duurder. Als je in 1990 omgerekend een bedrag van 1000 euro had, dan kun je daarvoor volgens het CBS nu nog maar voor 600 euro aan spullen voor kopen. Kortom; de inflatie heeft ervoor gezorgd dat bijna de helft aan waarde ‘verdampt’ is. Dit klinkt misschien overdreven, maar ik denk dat iedereen wel voorbeelden kent van dingen die ontzettend in prijs gestegen zijn.

Zo kwam ik onlangs in de supermarkt en zag ik tot mijn verbazing veel broden voor bedragen als 3,19 en 3,29. Denk jij dat er in 1990 ook maar iemand een brood kocht voor meer dan 7 gulden? Echt niet!

Daarnaast heb je natuurlijk nog vermogensrendementsheffing. Als je flink doorspaart en meer dan 25.000 euro (alleen) of het dubbele (samen met je fiscale partner) op de rekening hebt, dan mag je ook daarover betalen. Want, zo stelt de Belastingdienst: je kunt je spaargeld dan gebruiken om geld te verdienen en over dat op dat moment nog fictieve rendement mag je dus belasting betalen.

Je geld-strategie op de lange termijn

Ondanks de lage rente en inflatie, heeft het altijd zin om een buffer bij elkaar te sparen. Je kunt immers altijd te maken krijgen met een kapotte wasmachine, een dure autoreparatie of een lekkend dak. En als je – zoals ik – zelfstandig ondernemer bent en bij werkloosheid niet in aanmerking komt voor een WW-uitkering, dan mag die buffer best wat hoger zijn dan bijvoorbeeld 1000 euro.

Voor mij zit er inmiddels echter wel een grens aan. Want sparen is niet meer zo ‘veilig’ als het altijd was. Bovendien: als ik eindeloos door blijf sparen, dan acht ik de kans op financiële onafhankelijkheid minimaal. Van de rente kun je praktisch niet meer leven. Stel dat die over 30 jaar nog steeds op 0,35% staat. Dan mag ik eerst wel zo’n 6 miljoen bij elkaar sparen, wil ik er bijvoorbeeld (heel zuinig) van kunnen rentenieren (dus: leven van de rente). Nu is niets natuurlijk onmogelijk, maar met de huidige rente 200.000 euro per jaar apart zetten… Voorlopig komt dat nog niet eens binnen, laat staan dat ik het apart kan zetten.

En daarom ben ik eind 2016 ook begonnen met beleggen (mijn laatste update over mijn portefeuille lees je hier). Op de termijn zou ik ook graag beleggen in vastgoed. Misschien een appartement of een vakantiehuisje voor de verhuur. Voor nu is dat nog even toekomstmuziek, maar ik ga me er wel verder in verdiepen. Ik wil namelijk dat mijn geld straks voor mij gaat werken, in plaats van ik voor m’n geld. En sparen? Daar red ik het dan niet mee!

Heb jij een geld-strategie voor de lange termijn? En hoe denk jij over sparen vs. investeren?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Heeft sparen nog zin?
Heeft sparen nog zin?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
  1. Indien je niet doelbewust ergens voor spaart, heeft het zeker geen zin. Behalve de reservering voor de financiële buffer inderdaad het geld voor ons laten werken.

    Onze strategie: Eerst willen we onze hypotheek volledig aflossen om vervolgens een vakantiewoning aan te schaffen. Vastgoed is (redelijk) waardevast en haalt misschien niet het rendement van aandelen, maar voelt voor ons zekerder dan al ons geld in aandelen en obligaties te steken. Het pensioen (of wat er van over blijft) bestaat al grotendeels uit aandelen en obligaties. Met zelf vastgoed aanschaffen spreid je dus ook de risico’s.

      1. Hier wil ik toch even wijzen op een artikel wat ik uit de #freedomfriday heb gelezen.
        http://jlcollinsnh.com/2013/05/29/why-your-house-is-a-terrible-investment/

        Dit strook ook wel met de ervaring die ik heb van mensen met een “leuk” vakantie huisje. Die hadden er zoveel werk (gras maaien, goot zuivermaken, enz) en kosten (verhuur/boekingen, eventuele park kosten, verzekeringen, enz) dat ze er allemaal na een paar jaar weer vanaf gezien hebben. Owja en toen bleek het toch allemaal bij verkoop minder op te leveren dan ze gehoopt hadden.

        Mijn advies is dus: bezint eer ge begint.

        1. Je bron is uit 2013 zie ik, misschien niet alle punten meer actueel.

          De keuze uit welk vastgoed je aankoopt is uiteraard wel zeer belangrijk. Wellicht juist geen vakantiewoning maar regulier en door expats laten bewonen. In elk geval een onderhoudsvrije tuin en liefst een onderhoudsarm huis.

          Als je hier de verstandige keuzes in maakt lijkt me vastgoed een prima investering.
          Wellicht je eigen huis verhuren als de hypotheek volledig is afgelost. Ik heb geluiden gehoord dat sommige hypotheekverstrekkers verhuur al toestaan wanneer de LTV daalt tot onder de 60%.

          Voor mij persoonlijk absoluut nog toekomstmuziek maar ik ga me er zeker in verdiepen. Overigens is het hebben van een extra huis voor de verhuur in landen als bijv. Australië niks bijzonders.

  2. wij sparen voor bepaalde reserves.. vervanging van de auto als dat nodig is of groot onderhoud, klussen aan t huis, vervaning mobiel/wasmachine/laptop/tv, maar ook de zorgpremie om die eens per jaar te betalen ipv maandelijks bijv net als de gemeentelijke heffingen. en een buffer omdat ik zzper ben en dus geen vangnet heb. daarnaast zijn we eind vorig jaar langzaam begonnen met investeren. benieuwd of t wat oplevert. maar het is geld wat we kunnen missen luxe gezegd.. dus veilig.. we zijn niet opeens als ons geld kwijt oid

  3. Dank jullie wel voor het aangeven van de voor- en nadelen. Ja, we hebben er lang en goed over nagedacht. Het vakantiehuis zal zeer waarschijnlijk grotendeels voor eigen gebruik zijn en niet als investeringsobject. Hier willen we graag oud worden. Onze huidige woning zien we meer als investering.

  4. Ik vind je blogs zo inspirerend, tof! Je zet me aan het denken over dingen waar ik eigenlijk nooit over nadenk. Zo klinkt het alsof sparen in een oude sok een beter idee gaat worden haha. Ik weet totaal niet wat ik hiermee wil maar wil dit wel eens gaan bespreken met mijn man. Thanks voor de info! XX

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.