Waarom we nog steeds zomertijd en wintertijd hebben

Zomertijd en wintertijd

Dit weekend gaat de klok ’s nachts weer een uur vooruit: het is zomertijd. De zomertijd werd ingevoerd in 1977, in navolging van de oliecrisis van 1973. Door de klok een uur te verzetten, zouden mensen energie kunnen besparen. ’s Morgens hoefde het licht dan vaak niet meer aan en ’s avonds bleef het langer licht. Tegenwoordig lijkt de noodzaak voor zomertijd en wintertijd een stuk kleiner, maar tóch zijn we er voorlopig nog niet vanaf.

Heeft zomertijd nog zin?

Zomertijd (en wintertijd daarmee automatisch ook) is een vrij hardnekkig verschijnsel in Nederland. Hoewel de ‘huidige’ zomertijd in 1977 werd ingevoerd, was dit niet het eerste moment dat er sprake van was. De eerste keer dat de zomertijd werd ingevoerd, was in 1916. De Duitsers besloten toen de klok te verzetten, om energie te besparen. Ze deden dat in Duitsland én in de bezette gebieden. Nederland en het Verenigd Koninkrijk vonden dit een goed idee en deden het ook.

Waar de Duitsers de zomertijd direct na de oorlog weer afschaften, wisten de Nederlanders deze traditie nog tot 1946 in ere te houden. En in 1977 werden dus weer nieuwe afspraken gemaakt, waaraan nu vrijwel alle Europese landen meedoen.

Ik ben van 1984, dus ik weet niet anders, maar ik realiseer me nu ineens dat mijn opa en oma deze wijziging twee keer hebben meegemaakt: ze zijn geboren in een periode dat er wél zomertijd en wintertijd was, vanaf hun tienerjaren was het er weer niet en in de tijd dat hun kinderen ongeveer tieners waren, werd het weer ingevoerd. Best bijzonder!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Problemen met zomertijd

Tegenwoordig hebben veel mensen problemen met de overschakeling tussen zomer- en wintertijd. Hun natuurlijke ritme raakt ervan in de war, waardoor sommigen weken slecht slapen. Ook kinderen schijnen er vrij lang van van slag te zijn. Het slaapgebrek dat hier vaak uit voortkomt, is natuurlijk niet gezond.

Zelf heb ik met wintertijd relatief weinig moeite, maar zomertijd merk ik ook altijd. Niet erg dramatisch; met een week ben ik weer helemaal ‘bij’. Maar vervelend is het altijd wel een beetje, zeker als je er dus wél veel meer last van hebt.

Dat is dan ook precies de reden dat er steeds meer weerstand komt tegen de zomer- en wintertijd. Onderzoek laat niet meer helemaal duidelijk zien dat zomertijd energie verbruikt. Er zijn zelfs onderzoeken die aangeven dat men door de zomertijd meer verbruikt (een Amerikaans onderzoek, het rapport vind je hier).

Daarnaast gebruiken we energie tegenwoordig ook op een hele andere manier. We hebben meer apparaten, maar die zijn vaak ook energiezuiniger. Denk bijvoorbeeld aan ledlampen.

Waarom hebben we het dan nog?

Naast dat mensen er veel last van hebben, zijn er ook dieren die moeite hebben met de overgang. Koeien zouden bijvoorbeeld minder melk geven. En wat precies de voordelen nu nog zijn; dat wordt mij niet helemaal duidelijk. In principe is het dan langer licht en dat kan heel prettig zijn, maar ik vind het zelf ook wel weer lastiger om dan op tijd in slaap te vallen.

De Europese Commissie is het hier nog niet mee eens; ze hebben dit jaar besloten dat ze wél onderzoek willen doen naar de gevolgen van de afschaffing, maar dat een daadwerkelijke afschaffing écht nog even een brug te ver is.

Sneller wennen aan de zomertijd

Voorlopig zullen we het nog wel even moeten doen met een zomertijd en een wintertijd. Hoe kom je daar nu het beste doorheen? Of misschien beter gezegd: hoe help je je lichaam te wennen aan de zomertijd?

Het kan helpen om de gordijnen ’s nachts (een beetje) open te laten, zodat je lichaam reageert op het daglicht. De zon komt op een bepaalde manier nu namelijk een uur eerder op. Als je zoveel mogelijk met het daglicht mee beweegt, dan heb je wat minder met de klok te maken.

Gaat de zon onder? Vermijd dan zoveel mogelijk fel licht. Op die manier maak je je lijf ook alweer klaar om te gaan slapen. En: probeer niet te veel stil te staan bij het uur verschil, maar volg gewoon je dag op dezelfde manier als je anders zou doen. Ga op dezelfde tijd naar bed, probeer om dezelfde tijd uit bed te komen en ga lekker regelmatig naar buiten. Het los misschien niet alles op, maar het kan de overgang soms net even iets makkelijker maken.

Heb jij moeite met de zomer- en wintertijd? En mag die van jou wel afgeschaft worden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Heerlijk die zomertijd. Het is nu weer eventjes donker als ik naar mijn werk fiets, maar ik krijg er lekker lange lichte avonden voor terug.
    Van mij mag de zomertijd blijven.

  2. Ik ben altijd heel blij met de zomertijd. Dan kan ik weer eens wat doen avonds bij daglicht. mountainbiken of tuinieren. Ik heb liever dat we de wintertijd dan vergeten. In de winter is daglicht buiten de werktijden toch kansloos.
    Uiteindelijk gaat het om het elimineren van de overgang. En dan maakt het niet uit welke tijd je kiest. Maar als je mag kiezen ga ik liever voor meer licht na het werk dan ervoor.

  3. Graag de zomertijd, in de winter voel ik me altijd net een mol, donker naar mijn werk en weer in het donker thuis, en dan maar 1 spits in het donker, minder ongelukken op de weg.( scheelt de overheid ook weer in de zorg kosten)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.