Typische klusjes voor in de winter

Typische klusjes voor in de winter

Ik ben niet echt een voorbeeldige huisvrouw. Eigenlijk loop ik het grootste deel van het jaar achter de feiten aan. Nu ik voor mezelf en thuis werk gaat het al wat beter; zo probeer ik pas aan het werk te gaan als ik de kamer enzo weer netjes heb en de vaat van de dag ervoor heb weggewerkt. Ik merk bij mezelf dat het echt niet speciaal onwil is, maar meer dat ik gewoon geen routine heb en niet weet wanneer dingen het beste kunnen. Dan komt uiteindelijk heel veel weer op de zomer en lente aan – met mooi weer kan immers bijna alles – waardoor uiteindelijk weer een hoop blijft liggen. Daarom dacht ik: laat ik eens kijken wat typische klusjes voor in de winter zijn!

Wat kun je wél doen?

Toen ik hoorde van de koude dagen die voor ons lagen, was mijn eerste gedachte: Koud! Binnen blijven! Kan toch niets doen! (Of dat zijn er eigenlijk drie, maar goed). Maar dan sta ik straks in de lente en de zomer natuurlijk weer voor hetzelfde probleem. Daarom heb ik eens nagedacht over typische klusjes voor in de winter.

Mijn lijstje:

 • Opruimen, kan eigenlijk wel met elk weersoort. Als het nat is, blijf je binnen en anders doe je het buiten.
 • Bladeren vegen/verkruimelen, hoewel ik dat heb bijgehouden, ligt er nog best wat
 • Goten leeghalen. Niet ideaal als het gevroren heeft, maar beter dan wanneer het regent
 • Hout verzagen, nu kan het namelijk in de open haard, waardoor het houthok leger raakt en er meer ruimte voor is
 • Isoleren, daar is niets aan als het superheet is en je staat daar maar met je gezicht steeds in die prikkerige lappen steenwol
 • Zelf dingen maken. Van vruchten lukt meestal niet, want: geen oogst, maar misschien wel iets als pindakaas of chocoladepasta?
 • Moestuin voorbereiden; ik wroet liever in harde modder dan in natte wormenmodder…
 • Schoonmaken: leg bijvoorbeeld je schoonloopmat ondersteboven in de sneeuw; het vuil trekt erin en jouw mat wordt weer lekker schoon (deze is met dank aan BespaarZuinig!)
 • Diepvries ontdooien: je kunt nu gewoon je spullen even buiten zetten, zonder dat ze meteen ontdooien!

Weten jullie nog (huishoudelijke) klusjes die je het beste in de winter kunt doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Ik heb ook net de vriezer ontdooid en schoongemaakt. Ik heb de bevroren spullen in een krat gezet buiten met een paar dikke kranten erop.
  Het is maar een kleine vriezer met drie laden onder de koelkast dus het paste allemaal in het krat.

  Verder doe ik in de wintermaanden de fysieke zwaardere klussen zoals stofzuigen en schoonmaken vroeg in de ochtend. Hoeft de verwarming nog niet zo hoog want ik houd mezelf warm. In de ochtend boodschappen doen scheelt ook weer dat je de cv wat langer laag kunt houden.

  Vorige week heb ik in de meterkast de stoppen van de vaatwasser en de oven uitgezet. Ik had gelezen dat deze apparaten ook stroom verbruiken als je ze niet gebruikt. En beide apparaten worden sowieso niet dagelijks gebruikt, dus veel werk heb ik er niet van.
  Ook het modem gaat nu 's avonds uit, die schijnt best veel te gebruiken.
  Afgelopen week was ons stroomverbruik met zijn tweetjes 31 eenheden. Vind ik heel netjes, want ik ben altijd thuis 🙂

  Groetjes, VeggieMo

 2. Lekker poetsen 😀 En opruimen. Organiseren. Administratie doen. Lekker bakken 🙂

  Als ik de vriezer ontdooi gooi ik altijd gewoon een deken ofzo over de spullen. Ontdooien is toch met een half uurtje gebeurd als je het bijhoudt en dan is er echt nog niets ontdooid.

 3. Buitenklussen heb ik eigenlijk niet, want mijn tuin is zo groot als een postzegel… Dus verder dan wat blaadjes aanvegen kom ik niet.

  Ik brand aardig wat kaarsen in de november, december en januari maanden. Ik probeer altijd eind januari begin februari mijn ramen te zemen en de vitrage (ik heb geen overgordijnen) in de was te doen in één beweging, want er komt werkelijk waar zwarte bagger van de ramen en de vitrage is stukken lichter dat je gelijk denkt dat het lente aan het worden is, zo licht is het binnen.

  Alle paperassen opruimen in ordners doen. Dit jaar heb ik veel achterstand opgeruimd, maar het is wel lekker om een nieuw jaar te openen in een lege ordner…

  De vriezer ontdooien, spullen kan je buiten neerzetten of je gooit er een slaapzak overheen. Als je het geregeld doet dan ontdooit er trouwens weinig.

  Naaiklusjes, knoop aanzetten, naadje los, een gaatje repareren. In een avondje of middagje is het spul weg en is er weer een mand leeg… doet mij er aan denken dat ik zo'n mand heb staan… hm… moet ik maar eens aanpakken.

  Aan "Elke dag een kastje" doen… werkt bij mij beter dan dagelijks alles geordend te houden. Wat ik tot nog toe heb gedaan is nog steeds netjes… ik ben me er nu véél bewuster van wat ik aangepakt heb en dat wil ik zo houden… dus ongemerkt blijft het ook zo… en dat voor een huishoudelijke chaoot!

 4. Oh wat voel ik me nu lui, ik zit hier lekker muziek te luisteren en thee te drinken. Kleine meid is heerlijk aan het spelen maar maakt er een ongelooflijke teringbende van. Dat poetsen komt vanavond wel 😉 Maar de vriezer zal ik ook eens aanpakken. Ik durf te wedden dat ik er gewoon een extra brood in kan doen als ik klaar ben.

  1. Het is hier volgens mij net zo erg. Mijn laden pasten niet meer en ik dacht dat dat kwam door ijs aan de achterkant, maar nu zie ik dat er – naast ijs aan de achterkant – gewoon letterlijk een centimeter aan de voorkant van de metalen scheidingsplaten zit. En mijn rubbertjes heb ik ook meteen maar even schoongemaakt, want ik denk niet dat die erdoor kwamen bij keurmeester Rob :$ Dat heb je als je vriezer in de kelder staat, dan let je daar niet zo op. Ik niet tenminste, maar dat zegt misschien meer over mij…

 5. Inderdaad vriezer ontdooien. Die staat ook op mijn lijstje 😉 Het ijs zit er dik op, hard nodig dus. Verder heb ik zaterdag vriendlief hout laten hakken zodat we de komende vorstperiode houtkachel kunnen stoken. Eerste verdiend, toch? Maar bovenal: de schaatsen liggen geslepen klaar. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we komend weekend schaatsen. Nu hebben we het heel luxe: we kunnen vanuit onze tuin het ijs op. Krijgen we ook lekker warm van.
  Moestuin gaat niet lukken. We hebben veengrond en die was met die nattigheid bijna niet te bewerken en nu het vriest ook niet meer. Wat wel kan is met het teeltplan voor het komende jaar aan de gang, want eind februari gaan we weer zaaien. Daar verheug me ik nu al op!

 6. Belasting paperassen bijelkaar zoeken voor de aangifte voor 1 april (rot klusje).Eindelijk die oude, vorige buurvrouw, kennis etc. bellen wat je lang geleden al eens zou doen.Haha, een half uurtje langer in bed blijven…

 7. strijken met een film op. ehhm eindelijk een die kast uitmesten. lekker aan het bakken gaan word je warm van en dan kan je staks mooi de spullen invriezen in je schone vriezer. even lekker niksen op de bank met een goed boek jem oet ook voor jezelf zorgen vooral in de winter als er weinig zonlicht is en je sneller depri kan voelen.

 8. Hout hakken, heel veel hout hakken en zagen. Snoeimateriaal laat ik ook altijd liggen zodat als het vriest je het makkelijk kunt slepen voor een takkenril/wal zonder dat je grasje stuk gaat. Verder riet maaien met de zeis, zodat je niet direct in de sloot zakt. Composthoop checken op ratten en eventueel uit elkaar halen. Onderhoud aan stal en schuurtjes uitvoeren, meubels opknappen, binnen schilderen,enz enz. Meestal is de winter te kort (zeker als je zwanger bent en alles langzaam gaat)!

 9. gordijnen/vitrage wassen, vaak zijn die vies van de vele kaarsjes met kerst. kleding verstellen ( los naadje, knoopje aanzetten ed )

 10. Ik wilde echt graag goed beginnen. Een nieuw huis en alles netjes en schoon hebben en houden. Maar toen gaf mijn lijf het op (om begrijpelijke reden) en loop ik inderdaad enorm achter de feiten aan. Gelukkig heb ik zo'n lieve vent die in een weekend even een rondje door het huis doet en dus ervoor zorgt dat alles niet te erg word (gelukkig een schone keuken en een redelijk opgeruimde woonkamer)
  maar ik ga het ooit wel goed doen.

 11. Vooral klussen die binnenshuis te doen zijn! 🙂

  Poetsen, opruimen, dingen uitzoeken etc. En… ik heb vandaag mijn oude schaatsen op Marktplaats te koop gezet,

  2 maanden terug wilde niemand ze hebben, en nu heb ik al enorm veel biedingen…

 12. Jeetje, ik zie hierboven al zoveel tips, daar kan ik echt niets meer aan toevoegen hoor. Bij ons is het to-do-lijstje nog zo lang, dat we ons echt niet hoeven afvragen wat me nog kunnen doen. Maar met de grijze dagen ontbreekt me de energie. Zodra de zon weer wat gaat schijnen ga ik vanzelf starten en doorgaan…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 13. Wat een mooi plaatje…

  Als het zo sneeuwt als op de foto kun je je matten met de goede kant naar beneden in de sneeuw leggen. Daar knappen ze ongelofelijk van op.
  Ik doe het in ieder geval met droogloopmatten, maar volgens mij werkt het bij kleden ed ook heel goed. Al het vuil trekt dan in de sneeuw.

  Verder: binnen klussen! Zodra het mooi weer wordt heb ik geen zin meer om binnen aan de slag te gaan 🙂 En die binnenklussen moeten ook, nietwaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.