Deposito geopend

Af en toe denk ik met weemoed terug aan de tijd waarin je deposito’s kon openen tegen een rente van ongeveer 5,5%. Dat had me nu écht wel wat geleken. Maar helaas; als je je geld nu een jaar vastzet, dan krijg je er – in ieder geval bij Moneyou – niet meer voor dan 0,7%. En kies je voor een half jaar, dan is het 0,65%. Daarom wilde ik het eigenlijk ook steeds niet doen, maar dit weekend bedacht ik me toch: ik heb immers een pensioenreservering waar ik – zelfs als ik wil – niet eens wat mee mág doen. Dat geld staat maar op de rekening te zitten. En dus heb ik het maandag vastgezet. Eerst maar eens voor een jaar.

Ik twijfel nu nog over of ik hetzelfde zal doen met het potje dat ik voor het nieuwe huis gereserveerd heb. Dat potje bevat ongeveer het geld dat ik nog uit mijn oude huis heb gehaald. Ik verwacht eigenlijk pas dat we dat over een jaar of 2-3 nodig zullen hebben; we zitten hier prima, willen graag eerst wat sparen en er staat toch niets te koop dat we nu zouden willen hebben. Maar ja, dat kan natuurlijk wel veranderen. Als ik nu een deposito van 6 maanden afsluit, dan krijg ik een half procent meer rente. Die rente is natuurlijk wel op jaarbasis, dus in feite is het over dat halve jaar dan een kwart procent extra. Ik heb in dat potje echter wel €25.000 zitten én ik moet er vermogensrendementsheffing over betalen. Dus dan is die ruim €60 aan extra rente natuurlijk altijd fijn.

Bovendien; als ik dit deposito op dit moment afsluit, dan loopt het tot half mei, dat lijkt wel wat te overzien, als je bedenkt dat de meeste activiteit zich op de huizenmarkt meestal toch van mei tot en met september afspeelt. Eerder opnemen kan overigens ook wel, maar dan krijg je maar 0,2% rente over het hele tegoed, tegenover de 0,6% die ik anders zou hebben gehad. Als ik dit wél vastzet, dan zit overigens wel een heel groot deel van het geld dat ik heb vast in deposito’s. Ik verwacht niet speciaal meer nodig te hebben dan er dan nog over is, maar ik heb helaas nog niet tig potjes met dit soort bedragen erin 😉

Wat zouden jullie in mijn geval doen; vastzetten of niet?


Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Gezien je het geld denkt nodig te hebben in 2-3 jaar is investeren geen goed idee. Een deposito lijkt inderdaad de beste tijdelijke oplossing, rendement is op niveau inflatie (zelf lager), maar het is beter dan niks. Vastzetten lijkt de beste oplossing. Succes met je keuze.

  1. Ja, zo zit ik ook een beetje. Het enige jammere is als ik het wél eerder nodig heb, maar dat weet je natuurlijk nooit vooraf. Dat is een beetje het gokje dan, voor zover je van 'gokje' kunt spreken. Aan de andere kant hebben we nu nog niet eens plannen om concreet het huis te koop te zetten, laat staan dat er wat nodig is voor wat nieuws…

 2. Het geld is in de toekomst echt voor een ander huis bedoeld?
  Dan zou ik een "eigen huis spaarrekening" openen bij de Regiobank.
  Wij sparen daar ook voor onze jaarlijkse aflossing.
  je krijgt 0,9 % rente , en als je het geld er afhaalt betaal je 0,5% boete, maar als het geld bestemd is voor bepaalde doelen (zoals de aankoop van een huis, of aflossing van een hypotheek) vul je een formulier in en dan krijg je die 0,5 % rente weer terug ( gaat vlug , we hebben het in een paar dagen terug)
  voor ons werkt het uitstekend,
  in noodgevallen kan je altijd bij je geld, maar je hebt wel een stok achter de deur, zodat je het niet snel opneemt voor andere zaken dan je huis (maar t kan dus wel)
  en een (voor nu dan) hoge rente.

 3. LLMM,

  Je kan bij MY ook het bedrag in meerdere depositos vast zetten. De kans dat je het half jaar uitzit is heel groot en als je het in porties vast zet hoef je voor een noodgeval misschien maar een portie eerder vrij te laten komen. De rest levert dan toch een half jaar een zekere rente op.

  groet een lezer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.