Geld en Relaties: het verhaal van L.

Vandaag in deze serie: het verhaal van L.

Als
het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te
maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een
spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week
(met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet
rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties
kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie
Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit
aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.
En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een
berichtje achter of mail naar info [at] lekkerlevenmetminder [punt] nl.

Wie ben je?

Mijn naam is ‘L’, 32 jaar en ik woon samen met mijn vriend van 36. We werken allebei fulltime in de IT, dus incl. reistijd hebben we altijd een drukke week. We hebben het goed voor elkaar, maar daar werken we dus ook hard voor.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Ik kom eigenlijk uit een niet-traditioneel gezin. Mijn moeder heeft altijd gewerkt tijdens haar huwelijk en mijn vader was thuis. Een paar jaar na de geboorte van mijn broertje en ik zijn mijn ouders uit elkaar gegaan en na een korte periode in de bijstand heeft mijn moeder altijd wel gewoon bijna fulltime gewerkt. Hoewel er niet heel veel geld was heb ik nooit het idee gehad dat ik wat tekort ben gekomen. Ik heb dus altijd wel geleerd dat geld niet aan bomen groeit en dat je, zeker als vrouw, er altijd voor moet zorgen dat je je eigen broek op kunt houden en niet afhankelijk moet zijn van je vent.

Ik heb dus ook altijd geleerd om niet te lenen voor spullen als dat niet hoeft. Ik zou dus persoonlijk alleen voor een studie of een huis lenen, maar niet voor een auto. Ik kan ook helemaal niet rood staan op mijn rekening, als ik aan het einde van mijn salaris dus nog een stukje maand over heb dan heb ik dus pech of haal ik het van mijn spaarrekening als het niet kan wachten.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Ik ben best open in wat ik verdien en waar ik mijn geld aan uitgeef, in mijn vriendengroep is dat helemaal geen schande. Maar misschien komt dat omdat we allemaal redelijk vergelijkbaar in het leven staan, we hechten geen van alle aan spullen of ontlenen hier status aan.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan? 

Wij hebben een en/of rekening waar we allebei naar rato op inleggen, dit is alleen een betaalrekening. Aangezien we ongeveer een vergelijkbaar salaris hebben is dat dus bijna 50/50. Van deze rekening betalen we de vaste lasten + boodschappen. Die uitgaven hou ik bij in een Excel-sheet. Verder hebben we dus allebei een eigen betaalrekening + spaarrekening(en). Bij grote uitgaven aan het huis kijken we een beetje hoe we dit doen.

Deze ene keer betalen we ieder de helft, de andere keer betaal ik of hij. Denk dat onze aanpak vooral werkt omdat we redelijk vergelijkbaar verdienen en we allebei niet zoveel geld uitgeven. Daarnaast hebben we zo ook allebei inzicht in het geld wat uitgegeven wordt, zou er niet aan moeten denken dat ik alles over zou laten aan mijn vriend en dat ik dus nergens bij zou kunnen als hij eventueel komt te overlijden.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties? 

Eigenlijk de lessen die ik ook van mijn moeder heb geleerd. Zorg dat je altijd je eigen broek op kunt houden en dat je niet afhankelijk bent van een partner (zo mannen als vrouwen). Daarnaast allebei betrokken zijn bij het geld wat uitgegeven wordt, dus als je afspraken maakt deze ook nakomen en af en toe eens kijken of deze afspraken nog werken en ze eventueel aanpassen. Wees vooral open en eerlijk en kies voor een manier die voor jullie werkt, dat is belangrijker dan dat je de manier kiest die werkt voor de buren.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’? 

Wij hebben geen plannen voor kinderen en ik verwacht dat ik zeker nog wel ga stijgen in salaris omdat ik eigenlijk nog vrij aan het begin van mijn loopbaan sta. Door onze studieschuld kunnen we helaas niet iets kopen na ons zin, zeker omdat we niet op 2 salarissen willen kopen (je weet immers maar nooit). Toen we samen gingen wonen hebben we wel een samenlevingscontract afgesloten. Mochten de regels qua meerekenen studieschuld veranderen kunnen we altijd nog kijken.

Pensioen hebben we beide via ons werk, daar spaar ik niet zelf voor bij omdat ik die ruimte op dit moment nog niet heb en sparen jammer genoeg op dit moment niet echt meer loont. Ik ga er vanuit dat ik op dat moment flexibel genoeg ben om genoegen te nemen met een lager inkomen.

Is er verder nog iets dat je wilt delen?

Zelfs met een laag inkomen kun je sparen. Maak van sparen een vaste last en stort iedere maand een vast bedrag op een spaarrekening i.p.v. te sparen als er nog geld over is. Zelfs als is het maar 50 euro. Als je dan 10 euro van die rekening moet halen heb je alsnog 40 euro gespaard.

Lees meer uit deze serie

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie!

Meedoen kan natuurlijk ook, laat daarvoor een berichtje achter of mail me op info [at] lekkerlevenmetminder [punt] nl.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

CO2-uitstoot van je vakantie compenseren?Ondernemer en in de schulden: hoe werkt dat?

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

5 Comments
 1. Leuk om te lezen! Ik heb ook altijd meegekregen dat ik moet zorgen dat ik financieel van niemand afhankelijk ben (ook gescheiden ouders, dat speelt misschien toch een belangrijke rol daarin?). Nu ben ik heel blij dat wij allebei een goede baan in een goede branche hebben en daardoor allebei evenveel inbrengen 🙂

 2. Hoi L. ik begrijp uit dit verhaal een paar dingen niet:
  Je geeft aan dat jullie het goed hebben
  Dat je niet spaart voor je pensioen omdat je daar geen financiele ruimte voor hebt
  dat je sowieso altijd moet sparen
  maar dat sparen op dit moment weinig loont.
  Spaar je wel of niet?
  Verder valt het mij op dat jullie geen huis willen kopen, terwijl dat wel kan op beide salarissen, maar dat jullie het graag op 1 salaris willen doen. Wat ik wel begrijp, maar houd er rekening mee dat je soms/ vaak minder aan rente betaald dan aan huur.
  jullie hebben beiden een fulltime baan en geen kinderen dus ik zou verwachten dat er flink gespaard kan worden en dat het uiteindelijk financieel veel voordeliger is om een huis te kopen. Misschien willen jullie wel sparen om daarmee zelf een huis te kopen (oke nu hou ik op met dromen 🙂 )
  Leuk dat je je verhaal wilde delen

 3. Wat Superkanjers schrijft, zijn precies de dingen die bij mij onduidelijk/verwarrend overkwamen. Plus dat ik me afvraag of er misschien extra afgelost wordt op de studieschuld, zodat er tzt een hogere hypotheek mogelijk is ?
  Groet, Greetje54

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP