Rechtsbijstandverzekering: waar let je op?

Rechtsbijstandverzekering: waar moet je op letten?

Niet alle vervelende dingen in het leven zijn te voorkomen. En als het dan gaat om dure vervelende dingen, dan kun je ervoor kiezen om je daartegen te verzekeren. Of ‘daarvoor’, net hoe je het bekijkt. De ‘standaard’ verzekeringen heeft bijna iedereen, denk bijvoorbeeld aan een inboedel- en/of opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Andere verzekeringen, zoals een reisverzekering of rechtsbijstandverzekering, neemt niet iedereen. En over die laatste wilde ik het vandaag eens hebben. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van zo’n verzekering en waar moet je op letten als je er eentje afsluit?

Rechtsbijstandsverzekering: onzin?

Ik heb zo’n 30 jaar lang nog niet eens nagedacht over een rechtsbijstandverzekering. Voor wie het niet helemaal scherp heeft: dat is een verzekering die de kosten dekt als je in bepaalde situaties rechtshulp nodig hebt. Je hebt rechtsbijstandverzekeringen voor alles rondom vervoer, maar ook voor bijvoorbeeld wonen of inkomen.

Voor mezelf vond ik dat eigenlijk onzin. Ik heb een goede autoverzekering, mijn incasso-zaken kan ik regelen via de NVJ (de brancheorganisatie waar ik als schrijver onder val) en ik was niet van plan om te verhuizen, dus ook een huisgerelateerde verzekering leek me niet nodig.

Tóch eentje afgesloten

Bij verzekeringen vind ik het altijd zinvol om elk jaar eens te kijken hoe ik ervoor sta en eventuele aanpassingen te doen. Dit jaar wist ik bijvoorbeeld de premie van onze reisverzekering bijna te halveren, door wat vergoedingen naar beneden bij te stellen en modules die niet langer nodig waren uit te zetten.

Toen ik in 2015 besloot om mijn huis te koop te zetten, had ik nét weer een horrorverhaal gehoord over verborgen gebreken. Ik wist toen nog niet hoe snel ik zelf een ander huis zou hebben en dacht: misschien is zo’n rechtsbijstandzekering helemaal niet zo’n slecht idee.

Wie weet wat ik in een volgend huis tegen zou komen! Bovendien hebben dat soort verzekeringen altijd een bepaalde ‘wachttijd‘ voor problemen, dus dan kun je dat maar beter voor zijn. Daarnaast: een beetje extra zekerheid is niet gek als je er financieel alleen voor staat.

Inmiddels bén ik natuurlijk (allang) verhuisd en zou ik me die +- 16 euro per maand kunnen besparen. Toch héb ik hem nog steeds. Waarom? Omdat ik de wachttijd nu toch al gehad heb én het een aantal voordelen heeft.

Vergelijk hier de premies van alle rechtsbijstandsverzekeringen >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voordelen van een rechtsbijstandverzekering

  • Het verzekert je tegen kosten die anders bijna niet op te hoesten zijn, zeker als je te veel verdient voor gratis rechtshulp (maar nog lang niet zoveel als een advocaat). Toen ik een aantal jaar geleden mijn ‘scheiding’ moest regelen, betaalde ik maar liefst 200 euro per uur. Plus kantoorkosten. Want ja, van die 200 euro per uur wordt het toch lastig om ook je printjes te betalen. /zuremodus uit
  • De verzekering geldt vaak voor het hele gezin. Soms kost dat een paar euro extra, maar meestal niet. Toen we gingen samenwonen, konden we hem dus uitbreiden naar twee personen, zonder extra kosten. Vriend hoeft nu dus voor eventuele problemen niet eerst zes maanden te wachten.
  • Je kunt hem aanpassen op wat voor jou relevant is. De complete kost bij mijn verzekeraar bijvoorbeeld 25 euro, maar als je geen conflicten over erfenissen verwacht, dan kun je bijvoorbeeld de module Familie & Vermogen al uitzetten. Scheelt je weer 4 euri.

Nadelen van een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering heeft ook nadelen. Ook al betalen we er niet zoveel voor; ik heb hem tot nu toe niet nodig gehad. Dat betekent dat ik nu al 30 maanden zo’n 16 euro ‘weggegooid’ heb. Dat is toch weer 480 euro.

  • Je moet héél goed opletten wat je afsluit: niet elke module geldt voor elke situatie.
  • Er is vaak een wachttijd, dus op het moment dat je problemen aan ziet komen, ben je vaak al te laat met afsluiten.
  • Je hoopt eigenlijk dat je hem nooit nodig hebt. En dan betaal je dus voor iets waarvan je hoopt dat je het nooit nodig hebt.
  • Heb je hem wél nodig, dan mag je meestal niet je eigen advocaat kiezen. Je krijgt gewoon een juridisch medewerker toegewezen, die vaak niet alleen aan jouw zaak, maar ook aan tig andere zaken werkt. Je hoeft er dus niet op te rekenen dat die jouw zaak direct als hoogste prioriteit heeft.
  • Ik weet niet of het waar is, maar ‘men’ zegt ook wel eens dat rechtsbijstand vaak wat sneller schikt, om de kosten in de hand te houden. Dat kan in je nadeel werken.

Waarom ik hem nog even aanhoud

Als je het zo ziet, dan lijkt zo’n verzekering meer nadelen dan voordelen te hebben. Eigenlijk is er nog maar één reden waarom ik de verzekering nog even aanhoud: ik ben nog niet terug bij mijn ‘beginpunt’, het moment waarop het weer onzin wordt.

We hopen binnen nu en 2 jaar toch wel een mooi huis gevonden te hebben, waarbij het nog handig kan zijn om een extra back-up te hebben.

Bovendien werkt vriend wel in loondienst. En hoewel ik daarmee verder geen problemen verwacht, is het natuurlijk wel fijn om te weten dat de verzekering in dat geval ook kan helpen. Daar zouden we hem uiteindelijk – wat mij betreft – niet voor aanhouden, maar het is voor nu wel even een pluspunt.

Daarvoor is het overigens wel handig om te weten dat je de dekking bij de meeste verzekeraars dus gewoon kunt uitbreiden naar twee (of meer) personen. Ik heb nog even teruggekeken, maar het lijkt erop dat daar géén extra kosten voor in rekening werden gebracht.

Heb jij een rechtsbijstandverzekering? Waarom wel of juist niet? En heb je hem ooit wel eens nodig gehad?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Ipv van een rechtsbijstandverzekering aanhouden voor arbeidsgeschillen kan je ook lid worden van een vakbond. Die hebben gespecialiseerde juristen hiervoor.

    1. Bij zowel broer als mijn vader gaf de vakbond niet thuis toen het er op neer kwam bij een arbeidsconflict. Anders is dat wanneer het om collectief faillissement gaat oid, maar in individuele gevallen kan het erg tegenvallen.
      Ilse

      1. Dat is ook mijn ervaring, de vakbond doet inderdaad erg weinig als het om individuele gevallen gaat. Om die reden heb ik mijn vakbondslidmaatschap opgezegd en die vervangen door een rechtsbijstandverzekering. Het enige wat de vakbond voor mij deed toen ik problemen had met mijn werkgever was het geven van advies en dat waren allemaal dingen die ik zelf ook al bedacht had. Dat lidmaatschap was trouwens hoger dan mijn huidige verzekering.

  2. Of iemand anders denkt recht te hebben op geld van jou… dat overkwam mij jaren geleden.. ik was er emotioneel totaal stuk van, gelukkig dat al het gedoe rondom de rechtszaak etc super door mijn verzekering is afgehandeld. Had me duizenden euro’s kunnen kosten.. iemand trachtte de ellende van zichzelf op mij af te wentelen.. en dan ging het enkel nog maar om geld!! Dus bij mij blijft hij er zeker in!! Vr gr

  3. Wij verzekeren alleen zaken die die echt een grote impact kunnen hebben op je financiële gezondheid en daar valt ons inziens niet het inschakelen van een advocaat onder. Deze betalen we dan wel uit eigen zak (is een paar jaar geleden toen vriendin op niet zo’n prettige manier afscheid nam van haar werkgever)

  4. Toen we een huis kochten hebben we eentje afgesloten. Na zo’n 10 jaar premie betalen hebben we een keer hulp nodig gehad bij een conflict met een (grote) winkel(keten). Werd keurig voor ons opgelost.

  5. Vorig jaar de rechtsbijstand opgezegd. Ik denk dat een iets grotere financiële buffer meer zin heeft. Zelf specialistische hulp inschakelen is in bijna alle gevallen beter dan uit gaan van een verzekering. In 2007 wel een keer ingeschakeld voor een arbeidsconflict. Niets concreets uitgekomen. De bovenstaande verhalen over (het ontbreken van goede) rechtsbijstand vanuit de bond klinken ook bekend.

  6. Als je er eentje afsluit, doe het dan bij de verzekeraar waar je ook je je schadeverzekring hebt lopen. Als je er een keertje niet uitkomt wat de afhandeling schade betreft, dan kan je je rechtsbijstand inzetten. Vaak is het voor een verzekeraar dan goedkoper te schikken dan tegen zichzelf te gaan procedureren. Dat is althans wat ik gehoord heb en er zit wel wat in…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.