Budgetrecept: Chinese tomatensoep

recept chinese tomatensoep

Vorige week was ik jarig en in aanloop naar die dag vroeg ik jullie om succesrecepten voor een barbecue of verjaardag. De barbecue werd hem uiteindelijk niet, maar alle goede tips inspireerden me wel tot het maken van een heerlijke tafel met eten. Iedereen heeft ervan gesmuld! En dan vind ik het ook wel leuk om te vertellen wat het uiteindelijk geworden is. Allereerst de favoriet van vriend: dit recept voor Chinese tomatensoep.

Budgetproof recept Chinese tomatensoep

Omdat ik deze soep met kipfilet heb gemaakt (ik geef er weinig om, maar ik heb behoorlijk wat stevige vleeseters in de familie), was het niet compleet een budgetrecept, maar erg duur was het ook niet. Vooral omdat ik veel van de kruiden sowieso al in huis had. Ik zal hier het recept mét kipfilet geven, maar om eerlijk te zijn kun je dat er ook prima uit laten.

Tip: maak de Chinese tomatensoep een dag voor je hem gaat serveren, dan smaakt hij de volgende dag nóg lekkerder.

Ingrediënten

Voor dit recept voor Chinese tomatensoep heb je nodig:

 • 1 liter water
 • 4 eetlepels ketjap (de zoete versie, manis)
 • 1 liter gezeefde tomaten
 • 6 eetlepels suiker (dit deed me wel een beetje pijn, je kunt eventueel ook palmsuiker gebruiken)
 • 1 theelepel citroengras/sereh (regelmatig verkrijgbaar bij de Lidl, tijdens die Aziatische weken)
 • 2 eetlepels azijn
 • 1 theelepel sambal
 • 2 eetlepels maïzena
 • 2 bouillonblokjes voor kippensoep
 • 1 theelepel gemberpoeder/djahe
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 ui
 • Eiernoedels of mihoen (handje is genoeg)
 • Optioneel: 2 kipfilets
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Recept Chinese tomatensoep

Als je de kipfilet gebruikt, dan snijd je die eerst in kleine stukjes. Fruit het uitje en bak de kipfilet in dezelfde pan even aan. Voeg hierna de knoflook, tomatenpuree, de bouillonblokjes en het water toe. Laat dit mengsel een uurtje op laag vuur staan. Als je geen kipfilet gebruikt, fruit je het uitje en pak je alles vanaf daar op.

Na het uurtje pruttelen haal je de kip uit de bouillon, zodat die uiteindelijk niet helemaal taai gekookt wordt. Voeg de gezeefde tomaten toe en breng alles weer aan de kook.

Maak een mengsel van suiker, azijn, ketjap, djahe, sereh en sambal en doe dat bij de soep. Roer het mengsel er goed doorheen.

Doe nu een beetje koud water in het bakje met de maïzena en roer dit glad. Giet het – terwijl je door de soep blijft roeren – bij de soep. Maïzena is een bindmiddel; hierdoor wordt de soep dikker.

Voeg tot slot het handje eiernoedels of mihoen toe en laat alles nog even 20 minuutjes doorgaren. Daarna kun je de kip er weer bij doen.

Bekijk hier een aantal andere heerlijke budgetrecepten >>

Makkelijk en goedkoop

Je ziet het: dit is een ontzettend makkelijk én goedkoop recept. Ik had bijna alles al in huis en hoefde eigenlijk alleen de eiernoedels (€0,62) en de kipfilet te kopen. Heb je dat niet, dan kan het iets duurder uitpakken, maar ook dan hoeft het niet gek duur te zijn.

Overigens zou je in principe zelfs die eiernoedels nog wel weg kunnen laten. Je kunt de soep ook lekker vullen met wat restjes groenten. Als je het extra feestelijk wilt serveren, dan doet een beetje feta/witte kaas en wat groens het altijd goed!

Maak jij wel eens Chinese tomatensoep?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ja, gisteren nog, zoon is er dol op. Ook een heel simpel recept. Ingrediënten, liter kippenbouillon, een klein kipfiletje, twee pakjes tomato frito (of gezeefde tomaten), half bakje taugeh, stukje prei in ringetjes, drie volle lepels bruine suiker, twee en half lepel gembersiroop en anderhalve lepel ketjap manis, na afloop flink wat cayenne peper. Lekker met reepjes ei, Noedels kan ook, maar doen we nooit.

  1. Klopt, het is zoeter dan gewoon, maar niet té zoet, vind ik zelf (ben geen enorme fan van zoet). En qua ingrediënten viel heel veel onder wat ik normaal al in huis heb, het meeste zijn kruiden. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar als je BV ook zelf pindasaus maakt, heb je ws 80% al staan.

 2. Persoonlijk vind ik het lekkerder met een grote kippenpoot, hier trek ik van tevoren de boullion van gedurende een uurtje ofzo, dan de poot af laten koelen, het vel haal ik er af (brrrr) en dan trek of pull ik het vlees van het bot af. Daarnaast gebruik ik gezeefde tomaten, prei in ringen en wat uit een pakje Chinese tomatensoep en idd suiker

  1. Goede tip!! Ik moet wel zeggen dat ik zelf niet zo van vlees met botten en daar dingen mee doen, dus ik denk dat ik zelf maar voor het ei ga of de kipfilet zoals ik in dit geval had gedaan, maar ik kan me voorstellen dat er met een kippenpoot wel nóg meer smaak aan zit!

 3. Bedankt voor dit recept! Inmiddels een blijvertje bij ons. Heb eigenlijk alle ingrediënten altijd wel in huis, heel handig. Heb inmiddels wel de 6 lepels suiker verlaagd naar 4 en heb er niemand over gehoord… Groeten, Marjan

 4. Ik heb de soep nu 2 keer gemaakt en hij is echt heerlijk. Ik heb er in plaats van suiker, appelmoes door gedaan, zoals origineel in Chinese tomatensoep en dat is heerlijk. Scheelt veel suiker. Kan eventueel ook suikervrije appelmoes. Jammie…..

 5. Ik heb de soep nu 2 keer gemaakt en hij is echt heerlijk. Ik heb er in plaats van suiker, appelmoes door gedaan, zoals origineel in Chinese tomatensoep en dat is heerlijk. Scheelt veel suiker. Kan eventueel ook suikervrije appelmoes. Jammie……..

 6. Hallo Adine,
  Ik heb deze soep een paar keer gemaakt, onze kinderen vinden ‘m heel lekker (ik laat wel de suiker weg).
  Ik wil de soep morgen maken met een verjaardag maar het recept is niet meer te zien.Ik zie alleen de foto en de reacties.
  Heb je voor mij het recept?
  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  San

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.