Zelf je hypotheek afsluiten: doen of niet?

Zelf je hypotheek afsluiten: doen of niet?In mijn relatief korte huizencarrière heb ik zeker al een kleine auto afgedragen aan banken. Niet aan rente (dan nog veel meer), maar wel aan provisies. Ik heb de laatste papieren er nog even bij gezocht en toen heb ik maar liefst €3630 aan afsluitprovisie betaald! En om nu te zeggen dat het advies me heel veel gebracht heeft… De volgende keer wil ik dat wel wat anders doen en ik vraag me dus af: is zelf je hypotheek afsluiten een optie?

Hoe zit het?

De markt heeft wat dit betreft al behoorlijke ontwikkelingen doorgemaakt sinds de laatste keer dat ik een hypotheek afsloot. Eerder werd al besloten dat je geen afsluitprovisie meer betaalt, maar een bedrag voor het advies dat je krijgt. Dat maakt het wat makkelijker om tarieven met elkaar te vergelijken. En de laatste jaren is daar nog eens de Doe-Het-Zelf-hypotheek bij gekomen.

En ik zou denken: na 7 jaar klussen én hypotheekpapieren tot in detail uitpluizen, zou je toch zeggen dat dat best iets voor mij kan zijn.

Niet elke bank of geldschieter biedt deze mogelijkheid. Ook niet gek, want het kost hen als het ware geld. Als je bedenkt dat het advies vaak ook een kwestie is van wat cijfertjes in de machine gooien en kijken wat eruit komt, is dat toch redelijk snel verdiend. Ik vond een aantal opties:

  • Moneyou: €350
  • Ikhypotheekzo: €495
  • Hypotheek24: €350 voor advies, €650 voor regelen en €950 voor advies en regelen
  • bijBouwe: €595

Ben ik hier wel geschikt voor?

Je hebt altijd nog pennywise en pound foolish, dus voor je hieraan begint, is het slim om je af te vragen of je wel geschikt bent om zelf een hypotheek af te sluiten. Niet vervelend bedoeld, maar het is toch best een grote beslissing. Niet zo groot dat het niet kan, maar wel eentje om over na te denken. Dat vinden ze in ieder geval bij MoneYou ook, want daar moet je eerst een testje doen om te kijken of je wel genoeg kennis hebt om de hypotheek zelf af te sluiten.

Op zich niet verkeerd; ik kwam er gemakkelijk doorheen. En het is een kleine moeite als dat je de laagste kosten oplevert. Ten opzichte van mijn vorige ‘avontuur’ betekent dit een besparing van meer dan 90%!

Hoe werkt het

Ook het regelen van je doe-het-zelf hypotheek is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien zou denken en de kostenbesparing is indrukwekkend. Je kunt bij vrijwel alle aanbieders online je hypotheekgegevens invullen. Dit zijn gegevens die je ook aan je adviseur moet geven, dus denk bijvoorbeeld aan je loonstrook, eventuele leningen, enzovoorts. Op basis daarvan krijg je dan een renteaanbod. Dat neem je door en stuur je binnen 2 of 4 maanden (afhankelijk van de geldigheid) terug. Ook online natuurlijk!

Vervolgens krijg je de vraag om weer wat documenten te uploaden, waaronder de koopovereenkomst. Dat lijkt misschien een kink in de kabel, maar dat hoeft het niet te zijn. Als je koopt, dan zorgt de makelaar van de verkoper namelijk vaak voor het opstellen van die akte. Dat hoef jij dus niet te doen. Als je ook die documenten weer doorstuurt, dan krijg je het definitieve aanbod. Daarmee maak je een afspraak bij de notaris en… klaar is Kees Adine!

Mij lijkt het wel wat

Ik zie het wel zitten, de volgende hypotheek zelf regelen. Dan weet je precies wat je hebt. Bovendien moet je tegenwoordig toch per se een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebben om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek. Het is dus ook niet meer zo dat je keuze hebt uit allerlei verschillende vormen. Of tenminste, dat is behoorlijk ingeperkt. Waarom zou je dan nog dik 3600 euro willen betalen voor dingen die je zelf dus voor een fractie van de prijs kunt doen?

Verkopen zonder makelaar was me vorig jaar nog een stap te ver, maar hypotheek afsluiten zonder adviseur, dát durf ik zo wel aan!

Heb jij dit al gedaan/zie je dat zitten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Bespaar duizenden euro's door zelf je hypotheek af te sluiten

Je smartphone steelt je geluk! (tenzij je er wat aan doet)Update: hoe gaat het eigenlijk?

Random post: laat je verrassen!

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

8 Comments
      1. Nou, zo modern als dit idee is, zo achterhaald lijkt de uitvoering te zijn: ik heb nog niet overal reactie gehad, maar over het algemeen lijkt de stelling inderdaad te zijn dat je een vast contract in loondienst moet hebben. Lekker dan! Je kunt zelfs als ondernemer tegenwoordig een hypotheek binnen een week krijgen, maar blijkbaar alleen als je daar dan extra voor betaalt? Hopelijk veranderen ze dit wel snel. In ieder geval voor ik eraan toe ben :O

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP