Energie: overstappen met een dikke bonus

Minder betalen voor je energie? Pak die bonus

Of je energie nu geleverd wordt door partij A of partij B; de energie is in principe hetzelfde. Afhankelijk van of je kiest voor groene energie of grijze energie, natuurlijk. Het verschil tussen energiemaatschappijen zit ‘m vooral in de prijs en in de klantenservice. Beiden niet onbelangrijk! Het najaar is traditiegetrouw een periode waarin veel Nederlanders kijken of er weer wat te besparen valt. En om daar een beetje bij te helpen, heb ik eens gekeken naar welke acties er momenteel zijn.

Overstappen?

Misschien hoor jij bij het groep mensen die alleen al de rillingen krijgt van het woord ‘overstappen’. Dat snap ik helemaal; dat was lange tijd ook voor mij het geval. Tot ik in een oud huis kwam wonen waar het zelfs met een maandbedrag van €250 nog niet warm te krijgen was. Dan wil je op gegeven moment wel goedkoper, zelfs als het even eng is. Destijds zat ik bij Essent en die staat niet direct bekend als de goedkoopste partij, zeker niet als je al jarenlang trouw klant bent. Ik waagde de sprong, stapte over en… Helemaal niks! Geen problemen, geen gedoe, alleen minder kosten. Dat overstappen stelt dus écht niets voor en negen van de tien keer doet de energieleverancier het voor je. Echt niets om je druk over te maken dus.

Wat levert het op?

Overstappen heeft natuurlijk vooral zin als het je wat oplevert. Hierbij vind ik het belangrijk om even te melden dat je je vooral niet blind moet staren op kortingen. Als je een hoge korting krijgt, maar het tarief per eenheid stroom of gas ligt ook hoog, dan kun je bij een koude winter per saldo niets aan je overstap overhouden, of zelfs duurder uit zijn. Ga dus niet klakkeloos voor de hoogste korting, tenzij je natuurlijk zonnepanelen hebt of op een andere manier vrijwel onafhankelijk bent van gas. (En dan noem ik gas, omdat dat het duurst is en je daar je winst dus het snelst mee realiseert of het snelst mee kwijt raakt).

Gemiddeld levert de eerste keer overstappen je het meest op. Voor mij scheelde dat toen een paar honderd euro in het jaar. Daarna is het sneller tientjeswerk (zeker omdat ik mijn gasverbruik drastisch verlaagde door een pelletkachel te kopen), maar nog zeker de moeite.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Welke aanbiedingen zijn er?

Hieronder vind je een lijstje met een aantal bedrijven die op dit moment korting bieden bij het overstappen. De korting staat op volgorde van hoog naar lager en in het laatste vakje staan eventuele extra’s.

(Laatste update: 9-10-2019)

AanbiederPakket/contractBonusInfo
NuonAlle contractenCadeau van 200 tot 350 euroJe kunt kiezen uit verschillende cadeaus, waarbij de zonnepanelen met 350 euro korting je het meest opleveren, maar je bijvoorbeeld vooral vrijheid krijgt met de Bol-bon van 200 euro
Oxxio3-jarig contract210 euroBonus kan verder oplopen, afhankelijk van je verbruik. Dit kun je checken op de site. Ik kwam zelfs uit op €240.
Oxxio1-jarig contract200 euroBonus kan verder oplopen, afhankelijk van je verbruik. Dit kun je checken op de site.
Eneco3-jarig contractminimaal 175 euroBonus kan verder oplopen, afhankelijk van je verbruik. Dit kun je checken op de site.
Eneco1-jarig contractminimaal 150 euroBonus kan verder oplopen, afhankelijk van je verbruik. Dit kun je checken op de site.
EnergieDirect2-jarig contract140 euroBonus kan verder oplopen, afhankelijk van je verbruik. Dit kun je checken op de site.
EnergieDirect1-jarig contract90 euroBonus kan verder oplopen, afhankelijk van je verbruik. Dit kun je checken op de site.
GreenchoiceGoede klantenservice en vaste lage tarieven

Vind je het makkelijker om te kijken naar wat het gunstigst voor jou is op basis van je verbruik? Dan kun je daar ook een handige vergelijker voor gebruiken. Eerder deed ik dat wel via Gaslicht.com, maar inmiddels heb ik zélf een mooie energievergelijker op de site kunnen integreren. Net zo makkelijk! Kijk je wel altijd op Gaslicht.com, heb ik wel even een puntje van aandacht: klik niet zomaar op het bovenste resultaat. Gaslicht.com is onafhankelijk, maar plaatst wel altijd bovenaan één advertentie. Die is te herkennen aan een gekleurd randje. Let dus vooral even op de bedragen en kies daar de laagste van!

Het is echt niet ingewikkeld, maar je moet wel even een klein beetje opletten.

Tips voor het overstappen

Om het iets overzichtelijker te maken, nog een paar tips rondom overstappen:

? Wees niet bang, het overstappen zelf is net zo pijnloos als een bonbon eten

? Kijk niet alleen naar de welkomstpremie, maar ook naar bijvoorbeeld de looptijd; wil je een contract van 3 jaar, of vind je dat te lang?

? Houd een héél klein beetje rekening met de waardering van de klantenservice; als je geld terug moet krijgen of problemen hebt, is het fijn als je erop kunt rekenen dat je goed en snel geholpen wordt

? ‘Vaste leveringskosten’ (of ‘vastrecht’) zijn NIET vast! Vergelijk dus niet alleen de eenheidsprijzen, maar ook de leveringskosten. Hier zit soms wel tot 100 euro per jaar verschil in! (Bij vrijwel elke vergelijker kun je onder iets als ‘meer informatie’ de verschillende prijsonderdelen bekijken)

Ben jij wel eens overgestapt? En hoe heb je dat aangepakt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Ik stap ook ieder jaar over en juist met lage verbruikskosten gaat je bonus steeds meer een rol spelen. Het is wel zo dat je met lagere verbruikskosten een iets lagere bonus krijgt maar het is toch nog altijd minimaal €190. Ik regel het ook altijd voor mijn moeder, het is toch gratis geld he, en kost zo weinig moeite. Ik heb nog nooit problemen gehad en ben zeker al een keer of 10 overgestapt.

 2. Interessante blog! Ik ben de afgelopen tijd ook jaarlijks overgestapt. Ben wel bang dat als iedereen dit gaat doen het op een gegeven moment klaar is met de bonussen. Daarnaast ga ik vooral in zee met leveranciers van groene energie en zij kunnen natuurlijk meer bereiken als je gewoon vaste klant bij ze blijft en niet elke keer overstapt…

  1. Daar maak ik me op zich niet zo’n zorgen om. Op blogs rondom geld en besparen kom je veel mensen tegen die jaarlijks overstappen, maar ik denk dat als je het over heel Nederland bekijkt, het aantal overstappers nog sterk in de minderheid is. Veel mensen denken toch nog onterecht dat het heel veel moeite kost, dat je met dubbele kosten kunt komen te zitten en misschien wel dat het geen zin heeft.

 3. Wij betalen ook een zeer hoog maandbedrag aan Essent, maar overstappen is moeilijk als je weet dat je in principe maar een paar maanden in de huidige huurwoning wilt blijven

 4. Mijn man doet altijd mee aan de groepsaankoop. Die vergelijken zelf de verschillende bedrijven en daar word de goedkoopste uitgekozen. Geen gedoe, geen verborgen kosten en lekker gemakkelijk

 5. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me hier totaal niet mee bezig houd, laat het lekker over aan de hubby. We hebben trouwens zonnepanelen dus überhaupt lage lasten, wel heel chill eigenlijk!

 6. Er wordt inderdaad enorm gestunt met forse overstap- en welkomstbonussen. Gratis geld, waarom zou je het laten liggen. Dus ieder jaar een nieuw contract is niet verkeerd.
  Kijk wel even goed de eindstanden en beginstanden na want er worden meer fouten met rekeningen gemaakt dan je zou denken.
  Je zou nog kunnen kijken of je een energieleverancier uit de top tien van groene leveranciers kan kiezen. Je hebt grijze energie, nep-groene energie (grijze energie waar een groencertificaat bij gekocht is door de leverancier) en echt groene energie, vrijwel altijd is dat windenergie.
  O.a. hier vind je de nieuwste ranglijst: http://www.greenpeace.nl/2017/Nieuwsberichten/Klimaat–Energie/Hoe-groen-is-jouw-energiebedrijf/
  Meer uitleg over nep-groene energie: googel op ‘sjoemelstroom’.

 7. Mijn man heeft de verschillende energiemaatschappijen in een spreadsheet naast elkaar gezet, omdat sommige bedragen naar dezelfde eenheid omgerekend moesten worden. Daar zit wel eens verschil in, misschien is dat nu anders maar ongeveer vijf jaar geleden niet. We zijn toen van Nuon naar Vandebron overgestapt en dat bevalt nog steeds goed. Toch leuk dat je je ‘eigen’ windmolen bij een boer een gemeente verderop kunt aanwijzen. Het ging daar trouwens niet eens om de korting, ze rekenen gewoon minder.

 8. Wij stappen ook ieder jaar over, geldt ook voor de zorgverzekering. Het loont enorm om over te stappen, plus, je wordt je ook bewust van je verbruik, ik wil niet onze bonus weer inleveren, maar kou lijden is ook geen optie. Zo vind ik het sport om onder ons verbruik te blijven van afgelopen jaar…. het weer doet natuurlijk ook wel wat en veranderingen in je gezin tellen ook mee. Zo zit ik momenteel in de ziektewet en is de verwarming nu dus de hele dag aan. Maar ook onze baby wordt in feb geboren, dan zal de verwarming boven ook aan staan…dat soort dingen. As jaar het verbruik dus wat hoger ingeschat.

 9. Interessant! Ik heb me hier ook in verdiept laatst en allerlei aanbieders vergeleken. Wij hebben geen gasaansluiting en gebruiken dus alleen energie. Helaas zijn de aanbiedingen dan vaak niet geldig..

  1. Jawel hoor, ik heb al een paar jaar geen gas meer en krijg ook gewoon zo’n bonus alleen voor elektriciteit, zelfs zoveel dat ik bijna geld toe krijg op mijn jaarnota.

 10. Ik heb net vanmiddag mijn moeder over laten stappen van Delta naar Oxxio : 170 euro overstapbonus. Lagere energieprijzen, wel idd fors hogere leveringskosten – totale kosten kwamen fors lager uit. Ik moet nog afwachten hoeveel precies, de afrekening van dit jaar moet nog komen. Gedaan via gaslicht.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.