Boodschappen doen in Duitsland – Tips & Tricks

Boodschappen doen in Duitsland

Woon je in het grensgebied of kom je om wat voor reden dan ook regelmatig door Duitsland? Dan kan het best slim zijn om daar ook eens een keer je boodschappen te doen. Veel producten zijn daar namelijk aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Daarnaast heb je regelmatig ook nog eens een groter assortiment, bijvoorbeeld als het gaat om biologische producten. Om je een beetje wegwijs te maken in de mogelijkheden die boodschappen doen in Duitsland heeft, heb ik hier wat praktische informatie op een rijtje gezet. Deels uit eigen ervaring, deels uit ervaring van lezers.

Waarom Duitsland?

Er zijn genoeg redenen voor boodschappen doen in Duitsland. Een aantal daarvan zijn:

 • Veel producten zijn goedkoper
 • Het assortiment is groter
 • Meer biologisch, voor minder geld
 • Als je in het grensgebied woont, kost het bijna geen extra tijd/brandstof
 • Het hoge btw-tarief is lager, waardoor zelfs producten met dezelfde prijs goedkoper zijn. Duitsland kent het standaard tarief van 19%, een verlaagd tarief van 7% (dat is iets hoger, maar wordt bij ons straks nóg hoger) en een nultarief.

Waar ga je naar toe?

Als je je boodschappen wilt doen in Duitsland, rijd je natuurlijk niet zomaar het land in. Het is handig om een beetje te kijken wat voor jou gunstig ligt. Het slimste is om een dorp net over de grens te pakken en niet te wachten tot je in een stad bent. Dorpen hebben vaak óók grote supermarkten, maar zijn toch weer wat goedkoper.

Van noord naar zuid

Bunde

Bunde ligt ongeveer 50 km (30 minuten) van Groningen. Je vindt hier vrij dicht bij elkaar een Aldi, een Combi en een Lidl (even verderop lees je meer over deze winkels).

Leer

Net iets verder Duitsland in, voorbij Bunde, ligt Leer. Toen ik hier voor het eerst van hoorde, was dat omdat kennissen daar graag goedkope drank gingen halen. Maar: je hebt er veel meer. Je vindt hier ook de Lidl, Aldi, Netto en de dm-drogerie, om een paar voorbeelden te noemen. Overigens is het winkelcentrum Famila (waar onder meer die drankwinkel is) momenteel gesloten. Dit ondergaat een verbouwing en zou eind 2018 weer open moeten gaan.

Meppen

Als je bij Emmen de grens overgaat, kom je na een minuut of 20 uit in Meppen. Dit is een iets groter stadje. Hier vind je onder meer de Meppener Einkaufspassage, met een Media Markt, DM Drogerie, verschillende kledingwinkels en een Edeka. Ga je liever alleen naar de supermarkt, dan kun je hier naar toe voor Kaufland, Marktkauf en Rewe.

Emlichheim

Bij Coevorden over de grens vind je Emlichheim. Hier kun je boodschappen doen bij de Aldi, Lidl, Rewe en de Kaufland, maar vind je ook winkels als Rossmann.

Nordhorn

Iets lager, ongeveer ter hoogte van Ommen en Almelo, kun je de grens over naar Nordhorn. In het winkelcentrum Vechte Arkade shop je vooral kleding; daar heb je bijvoorbeeld een Jack & Jones, H&M, Esprit, Only en StreetOne. Je drogisterijproducten scoor je hier bij Rossmann, of iets verderop bij dm-drogerie markt (praktisch in de Marktkauf). Qua supermarkten vind je hier:

 • Marktkauf
 • Lidl
 • Aldi
 • Kaufland
 • Netto
 • Rewe

Gronau

Net over de grens bij Enschede ligt Gronau. Je kunt hier – als je toch toevallig aan het verbouwen bent – niet alleen terecht voor goedkope keukens, maar ook voor Edeka, Lidl, Penny en de Aldi. Voor je drogisterijproducten ga je hier naar de dm drogerie, Rossmann of Die Grenze (dat is meer een cosmeticawinkel).

Kleve/Kleef

Over de grens bij Nijmegen ligt Kleef of Kleve. Hier vind je twee vestigingen van Kaufland. Deze zijn – in ieder geval doordeweeks – tot 22:00 geopend, dus daar kun je ook gemakkelijk na je werk even aanwippen. Dit geldt overigens ook voor heel veel andere (grotere) Duitse supermarkten.

Kranenburg

Ook over de grens bij Nijmegen ligt Kranenburg. Hier vind je onder meer een Penny, een Aldi en een dm drogerie, op korte afstand van elkaar.

Kaldenkirchen

Nog wat lager, bij Venlo, ligt Kaldenkirchen. In dit kleine plaatsje kun je onder meer terecht voor de DM Drogerie, Lidl, de Getränkemarkt, Rewe en de Fressnapf, een grote dierenspeciaalzaak.

 

 

Winkels in Duitsland

Een kort overzicht van de meest bekende (en geliefde) winkels in Duitsland:

 • DM-drogerie: een supergoedkope drogist – hier ben ik echt fan van! Hier doen ze overigens niet aan ‘speciale’ aanbiedingen.
 • Müller: drogist, duurder dan DM-drogerie, maar ze hebben hier wel aanbiedingen die alles goedkoper kunnen maken
 • Rossmann: ook een drogist die normaal gesproken ook duurder is dan de DM-drogerie, maar ook wel eens hele voordelige aanbiedingen heeft.
 • Marktkauf: supermarkt, neigt bijna naar Makro, ook met pannen en elektronica e.d.
 • Kaufland: supermarkt, net als Marktkauf, hebben vaak ook leuke spaaracties. Zelf kom ik hier liever dan bij Marktkauf. Over het algemeen is Kaufland ook een stuk goedkoper (vandaar dat ik er liever kom 😉 )
 • Edeka: supermarkt
 • Penny: supermarkt
 • Netto: discount supermarkt
 • Aldi: die ken je vast wel 🙂
 • Lidl: en deze ook
 • Combi: supermarkt, zetten sterk in op verse producten
 • K+K: goedkope supermarkt, deze heeft vaak ook online een of meerdere coupons staan!
 • Famila: warenhuis
 • Real: warenhuis, o.a. met speelgoed. Je hebt hier echter ook dranken en eten.
 • Denn’s biomarkt: biologische winkel
 • Haka-markt: een soort Max of Budget Food, zoals we die in Nederland kennen. Hier heb je ook vaak eten, maar moet je ook echt wel op de houdbaarheidsdatum letten!
 • Klahsen: deze kleding- en schoenenwinkel is te vinden in Aschendorf, in de buurt van Papenburg (en net iets ten zuiden van Bunde). Deze winkel maakt geen deel uit van een keten, maar is wel een aanrader qua kleding en schoenen.
 • Fielmann: voor brillen en optiek, er zit er onder meer eentje in Leer. Vergelijkbaar met de Nederlandse Hans Anders.

Onder alle namen zitten de linkjes naar de homepages van die winkels, zodat je gemakkelijk de aanbiedingen kunt checken.

Wat koop je het beste in Duitsland?

Tenzij je écht heel dicht bij de grens woont, moet je voor boodschappen doen in Duitsland wat moeite doen. Het kost wat extra tijd en extra brandstof. Voor mij zijn de eerste drie opties (Bunde, Leer en Meppen) allemaal net wat minder dan 2 uur, terwijl we hier in het dorp een winkel hebben. Dat is best even een verschil. Dus: hoe weet je of het zin heeft om je boodschappen te doen in Duitsland? Wat haal je daar goedkoper dan in Nederland? Best veel, zo blijkt.

Eten en drinken

 • boodschappen doen in DuitslandAlcoholische dranken
 • Wijn
 • Amandelmeel
 • Biologische producten (o.a. pasta)
 • Noten (o.a. macadamia, cashewnoten en paranoten)
 • Kruiden
 • Kokos
 • Agar-agar (vervanging voor gelatine, soms lastig te krijgen)
 • Kokosolie
 • Bakproducten (o.a. amandelspijs)
 • Vitamines
 • Rijst
 • Chocolade (vaak ook veel andere varianten, bijv. van Milka)
 • Diepvriesgebak
 • Brood
 • Bindmiddelen
 • Dressing
 • Jus (voor over de aardappels e.d., niet het sap)
 • Frisdrank
 • Vlees
 • Eieren
 • Bouillon
 • Babyvoeding (veel meer keuze)
 • Dierensnoepjes
 • Pakjes en zakjes (Maggi, Knorr)
 • Groenten in pot (vaak lekkerder én meer keuze)
 • Suikervrije producten, zoals (zakjes) pudding

Verzorging

 • Scheermesjes
 • Shampoo en conditioner (vooral bij de dm-drogerie; geweldige winkel)!
 • Waspoeder en wasmiddel
 • Homeopathische producten (zeker zinvol als je er hier geen vergoeding voor krijgt)
 • Deodorant
 • Bodylotion
 • Wasverzachter
 • Tampons
 • Tandpasta
 • Haarverf
 • Dagcrème
 • Douchegel
 • Luiers
 • Babyspullen, o.a. billendoekjes
 • Droogshampoo

Overig

 • Vuurwerk
 • Elektronica
 • Speelgoed (o.a. Lego)
 • Ondergoed
 • Brillen en optiek (ook verrekijkers)

Tips voor boodschappen doen in Duitsland

Nog wat algemene wetenswaardigheden die ervoor kunnen zorgen dat je boodschappenritje naar Duitsland nóg succesvoller wordt:

 • In Duitsland hebben ze een lager ‘hoog’ btw-tarief. Dat is één van de redenen dat bijvoorbeeld elektronica daar goedkoper is. Dit merk je echter ook bijvoorbeeld in keukens. Vaak is de kwaliteit dan ook nog eens beter!
 • Tanken in Duitsland scheelt altijd geld! Zeker als je dat in een dorpje doet of ergens anders NIET langs de snelweg (of bijna bij de grens). Hier kun je zien hoeveel de prijzen in Duitsland gemiddeld ongeveer verschillen met Nederland. In Duitsland dalen de prijzen bovendien in de loop van de dag, dus tank het liefst pas op de terugweg!
 • Bekijk vooraf de aanbiedingen; net als in Nederland, hebben ook Duitse supermarkten online hun folders staan. Hierboven vind je de linkjes ervan.
 • Als je in Nederland bij de Aldi of Lidl shopt, kun je dat in Duitsland al snel voor 25% minder doen.
 • Check of het geen nationale feestdag is in Duitsland. Dan zijn alle winkels helemaal of heel vroeg gesloten. Wij hadden dit bijvoorbeeld met ons weekendje Bremen tijdens de jaarwisseling 2016/2017. Toen we om half twee nog even de stad in wilden gaan, bleek alles om 2 uur dicht te gaan…
 • Als je er toch bent: zo’n Duitse currywurst 😀

Heb jij nog goede tips voor boodschappen doen in Duitsland, die nog in dit overzicht ontbreken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Beleggen voor Beginners

Slim inkopen doen in Duitsland

Onverwachte meevaller: Amerikaanse cheque innenBritse ponden omgewisseld

Random post: laat je verrassen!

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

25 Comments
 1. Ik mis vlees en eieren, frisdrank, babyvoeding (veel meer keuze!!). En mis d’r drogisterijen in gronau!! Verder leuk stukje, ga bijna wekelijks de grens over, deden m’n ouders vroeger al, en jullie nog steeds trouwens!

 2. De winkel Klashen in Ashendorf vindt ik een aanrader. Schoenen en kleding, alle grote merken vindt je onder 1 dak. Niet afgeprijsd vaak ook goedkoper dan in Nederland. Veel keus ook in damesschoenen met een kleine of juist grote maat

 3. De benzineprijzen dalen meestal in de loop van de dag.
  Eigenlijk moet je dus zo laat mogelijk boodschappen gaan doen en op de terugweg pas tanken.
  😉

  Groet, Erna

 4. Ook een goede tip: check voor vertrek even of het een nationale feestdag is in Duitsland. Daar hebben ze er in Duitsland nogal wat van en dan zijn alle winkels gesloten.
  Een tijdje geleden gingen wij op de bonnefooi naar Duitsland om daar goedkoop drank en drogisterijwaren in te slaan. Eenmaal voor de deur van de Lidl was het er toch wel verdacht stil. En bij de rest van de winkels ook. Bleek het de ‘hervormingsdag’ te zijn, een éénmalige nationale feestdag in verband met het reformatiejaar. Daar sta je dan. We hadden anderhalf uur gereden, dus dat was doodzonde. Wel nog even getankt over de grens, scheelde op dat moment bijna twintig cent per liter!

 5. Brillen en optiek ( ook verrekijkers etc) bijv https://www.fielmann.de goede kwaliteit. Goede service tegen hans andersprijzen. In Leer zit er één in de winkelstraat niet ver van het station. Er is ook een medewerker die nederlands spreekt. Wil je in het Nederlads geholpen worden dan is het wel aan te raden af te spreken

 6. Leuk artikel Nadine, maar er zitten een paar foutjes in. De Edeka is zeer zeker geen discount, eerder een Albert Heijn. De Penny is wel een discount. Marktkauf hoort bij Edeka en hoewel de prijzen in vergelijk met Nederland wel goedkoop zijn, is het voor Duitse begrippen duur. Bovendien zou ik nooit verzorgingsprodukten niet bij de Edeka kopen, die zijn daar (voor Duitse begrippen) hartstikke duur. De Kaufland is meestal net zo groot als Marktkauf en Real, maar stukken voordeliger, de Kaufland heeft dezelfde prijzen als een discount.
  Ik ben een hele grote fan van de DM, nadeel is wel dat ze daar nooit aanbiedingen hebben. Bij de Müller en Rossmann, alletwee drogisterijen, hebben ze vaak hele goede aanbiedingen waardoor verzorgingsproducten nog goedkoper worden, vergeleken met Nederland.
  Het grootste prijsverschil, vergeleken met Nederland, vind je bij de verzorgingsproducten en pakjes en zakjes (Maggi, Knorr etc.)
  Ik hoop dat het een beetje leesbaar is, ik woon in Duitsland en praat niet meer veel Nederlands 😛
  Groetjes Marjolein

 7. De sortering groenten in pot is er ook groter en bv de bietjes zijn zo der blub ingemaakt. Ook de tuinboinen vinden we er veel lekkerder.

  Veel zakjes voor pudding zijn zonder suiker.

 8. Leuk! Helaas woon ik in de buurt van Amsterdam dus kan ik niet “even” naar Duitsland maar een vriend van mij is vertegenwoordiger en als hij in de buurt is gaat hij altijd even naar de DM voor babyspullen en heel veel droogshampoo. Scheelt zo veel met Nederland.

 9. DM drogist is echt top: merk lavera is oa goedkoop zonder parfum en andere troep. Billendoekjes idem dito: zooiloos voor een goede prijs. In Nederland niet te vinden in die combi. Zo fijn. Ik ga altijd naar emmerich. 25 min rijden vanaf Arnhem. Zeker de moeite waard om eens per 3 maanden te doen

 10. Leuk dat je er (weer) aandacht aan besteed. Wij gaan ook zeker 4 keer per jaar uitgebreid op pad naar Duitsland. Ik heb wel regelmatig na gerekend hoeveel we bespaard hebben. Dat liep over de 100 euro, met spullen die we anders in Nederland hadden gekocht. De impulsaankopen er weer afgetrokken.
  Een keer problemen gehad met pinnen in het weekend. Er wordt een bedrag geclaimd op de rekening na pinnen en weer vrijgegeven als de betaling is afgerond. Soms duurt dit (in het weekend) wat langer. Nu hebben we wel altijd contanten mee voor de zekerheid. Wij gaan vaak naar Vreden. DM en de K+K vlak bij elkaar. En in het centrum ook allerlei winkels.

  Autostoelen voor de kinderen zijn ook behoorlijk goedkoper. Net als allerlei ander aanverwant spul. Verder ook wandelschoenen en andere ‘gezonde’ schoenen en slippers. In Oeding zit 1 meter over de grens een schoenenwinkel. Oeding is een klein dorp maar alles is er te krijgen. Wij vinden de Rewe een fijne winkel. Er is ook een Aldi en een K+K.

  Ook zijn er bij de apotheek allerlei medicijnen zonder recept te krijgen. Dit is ook het uitzoeken waard. Heb je bijvoorbeeld hoge dosis vitamines nodig (aan het einde van het jaar en je hebt je eigen risico nog niet op) en kan ze zonder recept halen scheelt dat recept, afhandelkosten bij de apotheek in Nederland. Onze huisarts denkt hier ook graag over mee. 1 keer per jaar veel halen in Duitsland vindt hij juist mooi. Zonder de medicijnen kan ik toch niet, en scheelt zoveel administratie (bij huisarts, apotheek en verzekeraar).

 11. Hier nog een reactie van een schippersvrouw. Regelmatig doen wij boodschappen in Duitsland. Maar vooral in een wat kleinere plaats kan het wel gebeuren dat je niet kunt pinnen, ook al heb je een internationale pas. Dus dan moet je eerst op zoek naar een bank….

 12. Tsjonge jonge, het is ook niet raar dat het niet zo goed gaat met het milieu en het klimaat: lekker 100km extra rijden (4x per jaar) voor goedkope tandpasta en biologische (?!) producten. Ga lekker op de fiets naar je eigen supermarkt, dat is pas goedkoop en laat niet onze kinderen voor de kosten van milieurampen opdraaien.
  Nog een tip: in New York zijn spijkerbroeken en Uggs veel goedkoper, lekker besparen op zo’n manier, bah.

 13. Wij gaan af en toe ( 3x per jaar) naar Duitsland om groots in te slaan. Daar wij verder nooit uitstapjes maken en nooit vliegen, vind ik dit nu qua milieu ook wel meevallen. We proberen het te combineren met een weekend weg in de buurt van de grens wanneer dit toevallig zo uitkomt. Dus in alle genoemde plaatsen zijn we wel eens geweest. Hoewel Edeka misschien voor Duitse begrippen duur is, kun je er tegen heel goede aanbiedingen aanlopen. Ik vind het ook wel eens fijn om gewoon eens ergens anders in te kopen en niet altijd bij de plaatselijke supermarkten. Biologisch, vegan en minder schadelijke producten zijn daar wel betaalbaar en daar nemen we dan altijd veel van mee.

 14. binnen 15 min sta ik met mijn klein autotje ( 1 op 18,8 ) met mijn big shoppers in duitsland.
  Ik tracht altijd een tankbeurt mee te pakken, let wel op vanaf 17.00-18.00 wordt daat de benzine duurder, let ook op dat je Auto tegen de E10 kan, anders kun je beter 98 tanken.

  verzorgingsproducten schelen inderdaad behoorlijk veel, tot zo’n 50 %. heb je ook al eens naar de dierproducten gekeken bij de DM. kauwstaafjes voor mijn doggies voor 55 ct ipv de 79 ct in Nederland.
  tevens kun je een kaart pakken waar je zoiezo 1% op krijgt, tja moet je het daarvoor doen. moh, toch wel naar mijn Idee, op sommige producten krijg je 5 maal, of 10 maal de punten.
  ieder punt is 1 ct, das prettig als je scheermesjes voor manlief moet halen en je draait je coupon uit van 9 euries.
  ook met feestdagen, zijn de giftsets beduidend goedkoper, dus sla ik flink in.
  opeens naar een verjaardag. Chips niks gehaald, wegens drukte, geen zin, oh de kippenren moest nog schoongemaakt worden of wat dan ook, Dan pak ik gewoon een set ( euro of 4-5) , pak het in en men is blij met 2 flessen Kneipp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP