Slim budgetteren kun je leren

Slim budgetteren kun je leren

Ik ben de eerste die toegeeft niet te leven volgens een dagelijks of zelfs maandelijks budget. Toch weet ik precies waar mijn geld elke maand naar toe gaat én weet ik zeker dat een groot deel daarvan eindigt op de spaarrekening. Hoe dat kan? Door slim te (leren) budgetteren. In dit artikel geef ik verschillende tips die jou kunnen helpen om ook wat meer inzicht in je financiële zaken te krijgen. Hiermee krijg je grip op je financiën, zonder dat je er elke week of maand veel tijd aan kwijt bent.

Leren budgetteren: is dat nu nodig?

Als je wilt weten wat je geld doet, dan moet je weten wat er binnenkomt en wat eruit gaat. En eerlijk gezegd: dat is niet voor iedereen bijster interessant. Toch is het noodzakelijk dat je dit doet. Het goede nieuws: als je het één keer goed doet, dan hoef je het waarschijnlijk daarna alleen nog maar één keer per jaar of bij bijzondere veranderingen bij te werken.

Bovendien: zelfs als je het een keer héél goed doet, hoef je er niet langer dan een ochtend mee bezig te zijn. Zelfs dat is al redelijk ruim gerekend.

>> Kun je wel wat hulp gebruiken bij het budgetteren? Jouw Financiële Strategie-planner helpt! Bekijk de planner hier. <<

Zo pak je dat leren budgetteren aan:

Stap 1

Open je internetbankieren of pak je (map met) dagafschriften. Pak ten minste de gegevens van één maand erbij, maar liever nog die van een heel jaar. Dan kun je namelijk gemakkelijk gemiddelden berekenen.

Stap 2

Bekijk met welke inkomsten en uitgaven jij te maken hebt. Ik heb hiervoor een handig Excelletje gemaakt, dat je ook kunt gebruiken om vervolgens je budget samen te stellen. Je kunt ‘m hier gratis downloaden (Budgetvoorbeeld).

Stap 3

Kijk eens écht goed naar je uitgaven. Wat kun je anders doen? Waar kun je op besparen? Heb je het geld dat je nu voor bepaalde diensten betaalt er echt voor over? En kun je dingen die je niet af wilt zeggen misschien nog voordeliger aanschaffen?

Via websites als Gaslicht.com of mijn ‘eigen’ vergelijker kun je bijvoorbeeld kijken of je op je energiekosten kunt besparen. Ook verzekeringen kunnen vaak een stuk goedkoper. En zijn al je abonnementen wel écht noodzakelijk? Maak je er genoeg gebruik van om de maandelijkse abonnementskosten te kunnen rechtvaardigen?

Vergis je niet; dat ene tientje per maand is toch €120 per jaar en €1200 in tien jaar tijd.

Stap 4

Minimaliseer. Zorg ervoor dat je bankzaken zo overzichtelijk mogelijk worden. Dan zie je opvallende zaken ook meteen. Mijn persoonlijke budget bevat maar 6 posten: sportschool, overlijdensrisicoverzekering, Rabobank pakketkosten, 2x goede doelen en mijn bijdrage aan de gezamenlijke rekening. De rest gaat naar de spaarrekening.

Op onze gezamenlijke rekening is het iets ‘drukker’: daar hebben we 15 posten. Op zich ook nog best overzichtelijk. Des te minder er op je rekening gebeurt, des te overzichtelijker het wordt.

Stap 5

Maak een plan. In het eerder genoemde Excel-document kun je ook een plan maken voor de komende periode. Ik doe dat zelf steeds voor een jaar, dan hoef ik er in principe ook maar één keer per jaar naar te kijken.

Ik check aan de hand van mijn bijgewerkte kosten en eventuele inkomsten hoeveel financiële speelruimte ik heb. Aan de hand daarvan pas ik mijn automatische betalingen naar de spaarrekening aan. Soms maak ik een aantekening voor een geplande wijziging, die ik dan later doorvoer. Je kunt hierin twee methoden kiezen: budgetteren tot de nul of een bepaalde reserve aanhouden. Ik heb jaren tot de nul gebudgetteerd, maar vind het tegenwoordig prettig om per maand ongeveer €60 aan speling over te houden.

Leestip: Automatisch sparen is slim sparen (over waarom automatisch sparen vaak veel vlotter gaat dan handmatig sparen)

Stap 6

Werk het plan af en toe bij. Voor mij werkt dit nu goed, dus er (half)jaarlijks een keertje naar kijken is meer dan genoeg. Heb je echter nog behoorlijk wat kostenposten en wil je meer bezuinigen, dan kan het zinvol zijn om hier vaker naar te kijken. Toen ik begon, was mijn lijstje ook niet zo kort als nu en keek ik er ook vaker naar.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom zou je willen leren budgetteren?

Behoor jij ook tot die groep mensen die liever niet teveel tijd aan financiële zaken besteedt? En voel je nul behoefte om te leren budgetteren? Juist dán is het een goed idee om dit een keer op te zetten. Het kost je één keer een paar uurtjes en daarna is het alleen een kwestie van bijwerken. Minutenwerk.

Nogmaals; ik ben zelf ook geen enorm grote fan van budgetten. Het benauwt me zelfs een beetje. Maar: als je je financiën goed onder controle hebt, dan kun je juist veel meer loslaten. Ik weet welke kosten en inkomsten ik kan verwachten én ik weet dat ik – automatisch – genoeg spaar.

En dat zorgt ervoor dat ik dus makkelijker ‘nee’ kan zeggen tegen dingen die ik niet wil doen én in ieder geval geen seconde nachtrust inlever vanwege zorgen over geld. Zeg nou zelf; is dat die kleine tijdsinvestering niet meer dan waard?

Ga jij wel eens zitten voor een goed budget? Waarom wel of juist niet?

Slim budgetteren kun je leren
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Budgetteren is inderdaad handig, zelf doe ik het ook omdat ik wil weten waar mijn geld naar toe gaat en zeker nu ik bezig ben voor mijn blog die volgende maand uitkomt.

 2. Ik ben zeker voor budgetteren. Ik weet ook ongeveer wat er binnen en buiten gaat. Het echt opschrijven doe ik nog niet maar eens ik ga samenwonen ga ik deze tips toch gebruiken!

 3. Dat ik mezelf een budget heb gegeven, is voor velen geen verrassing. Het bezorgt me geen hoofdbrekers en geeft me voldoende vrijheid om daarbinnen te doen wat ik wil :)…

 4. Ik had altijd een budget en een vast spaarbedrag. Maar sinds Hubbie met pensioen is is het heel anders geworden. Hij pint zich drie slagen in de rondte. En er valt niet over te praten. Ik probeer het wel in de gaten te houden.
  Maar het sparen is veel minder geworden. Als je thuis zit geef je ook meer uit.

  Liefs Joanne

  1. Het is misschien een beetje kinderachtig, maar zou je ook een pinlimiet via de bank in kunnen stellen? Of heeft hij dat snel genoeg in de gaten? Dat lijkt me best wel een lastige situatie; jullie hebben zo hard gewerkt om zover te komen en daar wil je dan toch ook wel (lang!) van genieten, lijkt me.

 5. Mijn grootste uitgaven komen van de huur en vaste facturen. Daarnaast het eten, we proberen altijd vers te koken – wat goedkoper is. Bij AH kan je goedkoop winkelen vind ik persoonlijk, net zoals Aldi en Lidl.
  Shoppen houden we gelimiteerd en 1x per jaar (voor onze ‘zoveel jaar samen’ of verjaardagen) durven we wat meer uitgeven. Ik heb geleerd om het budget wat te beperken, want vroeger zat ik wekelijks op de site van Zalando.. ahum..

 6. Toen we wilden gaan verhuizen heb ik dat ook een jaar gedaan in een Excelsheet om te kijken of we een hogere hypotheek zouden kunnen betalen. Gek genoeg hield ik door het budgetteren vaak ook sneller geld over. Helaas is het er weer bij ingeschoten, maar wil ik het zeker weer gaan oppakken

 7. Fijne tips! Ik heb geen budgetten opgesteld voor specifieke posten, maar wel een budget voor al mijn vrije uitgaven berekend. Dit zet ik maandelijks op een aparte bankrekening voor het overzicht. Hieronder vallen alle uitgaven buiten mijn vaste lasten, dus o.a. boodschappen, tanken en uitjes. Dit jaar heb ik besloten helemaal geen geld uit te geven aan kleding en accessoires en alleen aan toiletartikelen wanneer deze op zijn.

 8. Ik werk met een budget voor boodschappen en tanken, ik reken die bij mijn vaste lasten (net als mijn vaste spaarbedrag). Wat ik dan nog over heb, is mijn vrij uit te geven geld. Dat heb ik verder niet onderverdeeld in budgetten of potjes voor kleren, uitjes, cadeautjes. Dat bekijk ik per maand. Het is wel een sport om geld over te houden van mijn vrije geld, om die vervolgens op de spaar erbij te zetten.

 9. In de afgelopen twee jaar hebben we net met posten/budgetteren geleefd, daar hebben we bewust voor gekozen, maar in het nieuwe jaar willen we weer beginnen. Welke posten gebruiken jullie? Ik heb nu staan: boodschappen, benzine, huis& tuin, kind, vakantie & cadeau’s.

 10. Ik houd mijn budget wel in de gaten ja, maar probeer over het algemeen zo weinig mogelijk uit te geven. Of in ieder geval spullen waar mogelijk tweedehands te kopen bijvoorbeeld. Vind het gewoon zonde om teveel uit te geven als het ook met minder kan. Zo houd ik meer geld over voor de dingen die ik wél belangrijk vind.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.