Goedkoop uit eten: zo kost een avondje uit je geen fortuin

Goedkoop uit eten: zo kost een bezoekje aan het restaurant je geen fortuin

Wij gaan graag uit eten. Niet speciaal naar sterrenrestaurants met culinaire hoogstandjes, maar we vinden het wel leuk om af en toe even voor ons te laten koken. Dat doen we dan samen, maar ook wel met vrienden of familie. En als ik met vriendinnen die wat verder weg wonen afspreek, dan staat er vaak ook een etentje op de planning. Als je dat regelmatig doet, kunnen de kosten best oplopen. Dus dacht ik eens na over de vraag: hoe kun je goedkoop uit eten?

Niet (of thuis) uit eten is goedkoper

Natuurlijk: niet uit eten is goedkoper. En thuis iets laten bezorgen vaak ook. En als je écht even zuinig aan wilt doen, dan kun je daar ook zeker wat leuks van maken.

Wij hebben soms bijvoorbeeld wél zin in de ‘uitjes-ervaring’, maar hebben dan geen puf meer om daadwerkelijk weg te gaan.

Op dat soort dagen vind ik het wel heel leuk om even wat extra aandacht aan het eten te besteden. Lekker kaarsjes aan, zelf tapas maken, dat soort dingen.

Maar soms komt het anders uit. Dan wil je graag weg, of heb je ergens anders afgesproken en moet je het anders oplossen.

Online aanbiedingen

Wat ik de laatste tijd steeds vaker doe: ik reserveer de dinertjes gewoon al vooraf, bijvoorbeeld via Groupon. Zo ging ik onlangs met mijn moeder winkelen in Arnhem. Normaal gesproken eten we dan ook altijd even en met z’n tweeën zit je dan zo op een euro of 50, als het niet meer is.

Via Groupon konden we al voor 20 euro een tweegangenmenu kiezen. 20 euro voor ons samen! Uiteindelijk kozen we voor een driegangenmenu waarbij we voor twee personen net geen 30 euro betaalden. Nog een stuk minder dan wat we normaal gesproken kwijt zouden zijn geweest.

Oh, en je krijgt hier ook nog Clix (als je lid bent van Euroclix).

Hoe dan?

Je kunt je natuurlijk afvragen; kan dat uit? Hoe kun je voor 30 euro twee driegangenmenu’s krijgen, terwijl je daar – als je gewoon binnenloopt zonder bon – minimaal 30 euro p.p. voor betaalt?

Vaak wordt de kaart voor dit soort acties een klein beetje aangepast. Wij hadden bijvoorbeeld keuze uit ongeveer 10 hoofdgerechten, waarbij er voor een aantal gerechten met een duurdere vleessoort een toeslag gevraagd werd.

Daarnaast moet je vooraf reserveren én je bon meenemen. Drinken zit er vaak niet bij (maar dat betaal je normaal natuurlijk ook apart). En je Groupon is een beperkte tijd geldig. Als je die niet verzilvert, dan ben je je geld kwijt. Overigens is die ‘beperkte tijd’ wel vaak een half tot een heel jaar, dus zo hard gaat het ook weer niet.

Tot slot: wij waren hier nooit terechtgekomen zonder Groupon. Zo’n tent profiteert dus ook weer van het bereik dat zo’n grotere site heeft.

Alternatieven voor Groupon zijn:

 • SocialDeal (dit gebruik ik met vriendinnen wel eens voor bijvoorbeeld een mini-high tea of een lunch)
 • Spoordeelwinkel (meestal wel in combinatie met een treinkaartje, maar hier hebben we bijvoorbeeld eens een treinretour + diner bij Humphries gehad voor 25 euro p.p.)
 • Het laatste tafeltje (ook hier kun je Clix sparen!)
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Kies je dag

Restaurants zitten in weekenden vaak vol, maar doordeweeks is dat minder vaak het geval. Daarom bieden ze juist op die dagen regelmatig speciale acties aan.

Zo kun je bijvoorbeeld bij ketens als La Cubanita en Pata Negra van zondag/maandag tot en met donderdag goedkoper eten dan op vrijdag en zaterdag. Ook ‘gewone’ restaurants hebben op die dagen vaak voordeligere menu’s of speciale acties.

Slim kiezen op welke dag je uit eten gaat, kan dus ook een goed idee zijn.

Overigens geldt dat ook voor slim kiezen voor een restaurant. Zo maakte ik onlangs kennis met Happy Italy: vers Italiaans eten, supersnel klaargemaakt en erg lekker. Maar bovenal: heel goedkoop. Het goedkoopste gerecht is 4,95 en het duurste gerecht op de hele kaart is 10,95. Waar zie je dat tegenwoordig nog? Gelukkig komt er dit jaar ook eentje in Groningen 🙂

Verjaardagskorting

Ben je jarig? Of is degene met wie je gaat eten jarig? Ook dan kun je vaak goedkoop uit eten. Vaak zelfs gratis! Met name de all you can eat-wokrestaurants bieden de mogelijkheid om de jarige gratis te laten eten. Het addertje: je moet dan meestal wel met minimaal 4 betalende mensen gaan eten. Maar: als je met vrienden gaat en je splitst de rekening door 5, dan zijn jullie allemaal wat voordeliger uit.

Het kan zijn dat je alleen op een speciale mag komen. Lees daarvoor dus altijd even goed de ‘spelregels’ van het betreffende restaurant.

Dit is bij ons in de familie al een aantal keer mooi uitgekomen; met een paar jarigen en een groep van 8-10 mensen, heb je dan soms twee gratis eters!

‘Volg’ het restaurant

Heb je een restaurant in de buurt waar je graag komt? Volg dit restaurant dan. Via Facebook of een nieuwsbrief, of door gewoon af en toe op de website te kijken. Grote kans dat je dan regelmatig een leuke aanbieding tegenkomt.

In rustige periodes organiseren vooral kleinere restaurants regelmatig spontane acties, die dan niet uitgebreid gecommuniceerd worden. Als je zo’n restaurant via Facebook volgt, dan krijg je zo’n aanbieding wél mee.

Bewust kiezen

Tot slot kun je natuurlijk ook nog bewust kiezen als je uit eten gaat. Geef je niet veel om vlees? Dan kun je ook eens gaan voor een vegetarisch gerecht. Die zijn vaak een paar euro goedkoper dan de vleesgerechten. Of ga eens voor de dagschotel; die is vaak ook voordeliger.

Neem je een voorgerecht, of kies je samen voor een mandje brood met kruidenboter? Of sla je het hele voorgerecht over en ga je juist voor een nagerecht? Het feit dat er minimaal drie gangen op de kaart staan, wil natuurlijk niet zeggen dat je ook drie gangen moet eten. Thuis doe je dat meestal ook niet, denk ik.

Hetzelfde geldt voor drinken. Heb je een mooie aanbieding voor eten gescoord? Ga die ‘winst’ dan niet uitgeven aan extra drankjes die je anders ook niet zou nemen. En als je weet dat je het écht heel fijn vindt om veel biertjes of wijntjes bij het eten te drinken, kijk dan eens naar all-in aanbiedingen.

Als jij uit eten gaat, let je dan op de kosten? En heb jij nog goede tips om goedkoop uit eten te gaan?

Goedkoop uit eten: zo kost een avondje uit je geen fortuin
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Via dat soort aanbiedingen ben ik in eetgelegenheden gekomen, waarvan ik het bestaat niet wist. Dit verrassingselement maakt het erg leuk! Via vakantieveilingen heb ik nu paar keer een restaurantbon gescoord:-€20 voor 2-personen. Ook via Het laatste tafeltje kun je leuke aanbiedingen vinden.

 2. Soms kijk ik ook op vakantieveilingen voor sauna arrangementen, was vorige week jarig en kreeg 5 euro cadeaaubon. Ben nu dus aan het bieden op verschillende dingen zodat ik die kan verzilveren, moet ook binnen week.

 3. Heb toevallig laatst met korting ergens gegeten, maar dan via IENS. Ik heb daarnaast ook een paar plekken die ik altijd vaak bezoek als ik ergens niet al te duur uit eten wil gaan. Die zijn met name dicht bij huis waar ik het allemaal wat beter ken.

  Verjaardagskorting zou ik niet zo snel om vragen, maar moet ik misschien toch maar eens uitproberen…

  1. Vaak geven restaurants op de website wel aan of ze die optie hebben. Soms een beetje verborgen, maar als je dan even zoekt via Google met ‘verjaardagsactie’ en ‘naam restaurant’, zie je het snel genoeg. Hier wordt dat vooral veel gedaan door wokrestaurants.

 4. Rekent Groupon eigenlijk nog boekingskosten?

  Ik heb eens ergens een bon gekocht online voor een dagje zwembad plus patat. Net toen die verlopen was dacht ik er pas weer aan. Zuur!

  1. Nee, Groupon rekent geen aparte boekingskosten! Je koopt die Groupon (zo noemen ze die bon dan) gewoon voor X bedrag. En jammer van die bon! Soms helpt het als je nog even contact opneemt; wie weet willen ze hem nog voor je verlengen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.